Seriju tekstova o najlepšim mostovima sveta započećemo ovim, manje poznatim mostom, koji po svojoj lepoti i specifičnostima svakako zaslužuje da se nađe među bar prvih 100 najlepših mostova planete.

naslovnyaaaa1 Najlepši mostovi sveta: Khaju most, Iran

Most Khaju se nalazi u provinciji Isfahan u Iranu. U vreme kada je izgrađen, on je služio i kao most preko reke Zajande, ali i kao brana, zgrada i mesto na kome su se organizovala javna okupljanja. On je predstavnik vrhunca persijske arhitekture za vreme dinastije Safavid. On, osim što je svojevrsni spomenik jednog istorijskog perioda, predstavlja i savršenu kombinaciju zdanja koje je veličanstveno, ali i jako korisno.

111111 Najlepši mostovi sveta: Khaju most, Iran

Ovaj most izgrađen je negde između 1650. i 1667. godine, za vreme šaha Abasa II iz pomenute dinastije Safavid. Most ima 23 luka i njegova ukupna dužina je 105m, dok je širina prolaza između 14m i 20m. Ove veličine i jačine, most je u to vreme bio dovoljno jak da ukroti reku, a širina prolaza od 7.5m omogućavala je ljudima da se na njemu i okupljaju.

2222222222 Najlepši mostovi sveta: Khaju most, Iran

Khaju most ima dva nivoa: gornji i donji. Gornji je svojevremeno služio konjima i zaprežnim vozilima, a donji je bio mirniji, namenjen šetnjama prolaznika. I danas, niži deo mosta je dostupan pešacima i prolaznicima i ostaje mesto na kome možete stati, odmoriti se i uživati u pogledu na reku ili zalazak sunca. Na zapadnoj strani postoje stepenice kojima se silazi do vode, gde su se ljudi najčešće kupali i prali veš.

344 Najlepši mostovi sveta: Khaju most, Iran

Unutrašnjost ovog mosta možda je čak lepša od njegove veličanstvene spoljašnosti. On obiluje slikama i raznim radovima, originalima iz XVII veka, koje i dan-danas možete videti. U srcu mosta je osmougaoni paviljon, koji je nekada služio šahu kao mesto za predah, na kome bi satima sedeo sa svojim slugama i uživao u pogledu. Danas je tamo nekoliko čajdžinica i galerija.

lcfwvmw Najlepši mostovi sveta: Khaju most, Iran

Most je bio renoviran prvi put u drugoj polovini XIX veka i tada nije bio mnogo promenjen. I danas se na njemu vrše radovi, a iranski stručnjaci užasnuti su radovima koji su planirani za njega. Nadajmo se da je taj užas bezrazložan.

vfefin Najlepši mostovi sveta: Khaju most, Iran

Dejana Knežević voli knjige (one opipljive), crnu boju i Avenged Sevenfold; Behemota, kafu i McQueen-a. “I am sick of lovable people, somehow they are all a lie.” (D. H. Lawrence)

Comments