Žuzelino Kubiček de Oliviera (Juscelino Kubitschek de Oliveira, poznat i kao “predsednik JK”) bio je brazilski predsednik, koji je ovom zemljom vladao sredinom prošlog veka. Ovaj sjajan političar je imao želju da se bavi medicinom, što je i radio, i uspeo da postane doktor već 1927, u 25. godini života. Svoju karijeru, posle kraće specijalizacije u Francuskoj, počinje kao doktor-kapetan u Vojnoj policiji, i tek tada počinje da se bavi i politikom.

ponte jk 001 Najlepši mostovi sveta: Most Žuzelina Kubičeka, Brazil

Most se nalazi u Braziliji, gradu koji je u Kubičekovo vreme izabran za novu prestonicu.

Postao je predsednik 1956. godine. Skoro svi njegovi projekti bili su vezani za novu prestonicu, Braziliju, koja je, kada je izabrana za novi glavni grad, bila samo pustara. Iako su mu mnogi to zamerali i kritikovali ga, Kubiček je, kako se činilo, čvrsto verovao u svetlu budućnost svoje zemlje i Braziliju kao novu prestonicu. Kada je prvi put posetio Braziliju, rekao je da “sa tog usamljenog mesta vidi budućnost svoje zemlje” koja će se ubuduće “oslanjati samo na svoju sudbinu”. Međutim, predsednikovi možda i previše ambiciozni projekti zemlju su bacilli u velike dugove. Ipak, ovaj čovek zaslužan je za glavne saobraćajnice i za razvoj auto-industrije, pa nas, uprkos svemu na čemu su mu zamerali i korupciji za koju su ga optuživali, ne čudi što jedan od najvećih simbola grada u čijem nastajanju je učestvovao nosi upravo njegovo ime.

retro067 Najlepši mostovi sveta: Most Žuzelina Kubičeka, Brazil

Ime je dobio po brazilskom političaru i predsedniku.

Most je izgrađen iznad jezera Paranoa, ogromnog veštačkog jezera dubine od oko 12m. Dug je 1,200m, a širok24m. Troškovi za njegovu izgradnju bili su jako visoki, možda čak i previše visoki, ali možemo reći da se svaki dolar od $56,800,000 – koliko je koštao – isplatio. Ovaj most postao je jedan od najvećih simbola Brazilije, ali i brazilske arhitekture uopšte. Svom glavnom dizajneru, Aleksandru Čanu (Alexandre Chan), most je 2003. godine doneo medalju Gustava Lindenthala na International Bridge Conference u Pitsburgu, kao i ABCEM nagradu iste godine, i to za najbolju čeličnu konstrukciju u kategoriji mostova.

Ponte22 Najlepši mostovi sveta: Most Žuzelina Kubičeka, Brazil

Most je jednu od nagrada dobio zbog "harmonije u kojoj je sa okolinom, neverovatne lepote i važnosti koju ima u zajednici".

Ogromni, asimetrični lukovi čine srž samog dizajna i glavni su razlog zbog kog je upravo ovaj predlog izabran. Tri luka, od kojih je svaki 60m iznad nivoa vode, kao da “stoje” na vodi; njihov oslonac su stubovi koji se nalaze ispod nivoa vode. Od donjeg dela mosta do vode ima oko 18m, što omogućava manjim brodovima da prolaze ispod njega. Veličina ovog mosta čini ga jednom od retkih znamenitosti Brazilije koja je vidljiva iz vazduha, a u vreme kada je otvoren 2002. godine, posle dve godine radova, bio je jedan od prvih.

untitled 4501 Najlepši mostovi sveta: Most Žuzelina Kubičeka, Brazil

Most je vidljiv i iz aviona, što je retkost za znamenitost ovog grada.

Njegov fantastičan dizajn i lepota, kao i velika uloga koju ima u spajanju centra grada i južnog dela (južne obale) jezera, od njega su načinile jednu od najomiljenijih građevina i znamenitosti Brazilije. Jedan je od najpopularnijih simbola ovog grada na razglednicama, a turiste posebno privlači noću, kada je zaista sjajno osvetljen.

pontejk Najlepši mostovi sveta: Most Žuzelina Kubičeka, Brazil

Zbog sjajnog osvetljenja najlepši je noću.


Dejana Knežević voli knjige (one opipljive), crnu boju i Avenged Sevenfold; Behemota, kafu i McQueen-a. “I am sick of lovable people, somehow they are all a lie.” (D. H. Lawrence)

Comments