Jedna od najdužih i najvažnijih reka u Evropi ukrašena je predivnim mostovima kojima već vekovima pokušavaju da je ukrote. Najvećim svojim delom Rajna teče kroz Nemačku, pa ćemo se i mi danas zaustaviti na mostovima kojima je Rajna premošćena u ovoj zemlji. Pogledajte ovih pet mostova koji su sigurno jedni od najlepših preko Rajne.

Most triju zemalja
(nemački: Dreiländerbrücke, francuski: La passerelle des Trois Pays)

131935740.w0V1kyYw Najlepši mostovi sveta   specijal: Mostovi Rajne

Ovaj most ime je dobio po trima zemljama koje ga okružuju – tačnije, on spaja Francusku i Nemačku, preciznije francusku pokrajinu Alzas i grad Vajl na Rajni, koji pripada nemačkoj saveznoj državi Baden-Virtemberg, dok se Švajcarska nalazi nekih 200m od mosta. Most je dizajnirao Ditmar Fajhtinger (Dietmar Feichtinger), austrijski arhitekta koji živi i radi u Parizu.

Most je dug oko 250m i izgrađen je za samo 10 meseci. Finansirali su ga mnogi: Fond Evropske unije, Baden-Virtemberg, Alzas… Svi su dali svoj doprinos i na kraju skupili neverovatnu cifru od €10,000,000. Zvanično je otvoren 30. marta 2007. godine, posle probne vožnje u kojoj je učestvovalo čak 600 ljudi. Ono što je zanimljivo je to da je ovaj most namenjen samo pešacima i biciklistima.

Most triju zemalja 2008. godine primio je Deutscher Brückenbaupreis, kao i prestižnu internacionalnu nagradu Arthur G. Hayden Medal.

____________________

Most u Emerihu na Rajni
(nemački: Rheinbrücke Emmerich)

800px Rheinbrücke Emmerich 03 Najlepši mostovi sveta   specijal: Mostovi Rajne

Izgradnja ovog visećeg mosta počela je 1962. godine, a svojom dužinom od 803m je, kada je 1965. godine otvoren za saobraćaj, postao najduži viseći most u Nemačkoj. Dizajnirao ga je Hajnrih Bartman (Heinrich Bartmann). Ovaj most prepoznatljiv je po boji, ali i po pilonima, koji su nešto viši od 75m.

Pored kolovoznih traka, na mostu postoji i poseban deo namenjen pešacima, koji je od traka bezbedno odvojen.

Možete ga uporediti sa čuvenim kalifornijskim Golden Gate mostom, kome je najsličniji po boji i pilonima.

.

____________________

Most Teodora Hojsa/Severni most
(nemački: Theodor-Heuss-Brücke/Nordbrücke)

THB Najlepši mostovi sveta   specijal: Mostovi Rajne

Ovaj, inače prvi “kablovski” most u Nemačkoj, počeo je da se gradi davne 1953. godine, a završen je četiri godine kasnije. Zajedno sa dva druga mosta – Knie i Oberkassel – čini grupu mostova Rajne u Dizeldorfu, ali je ovaj, iako najstariji, bio najbitnije i trpeo najgušći saobraćaj (oko 100,000 vozila dnevno). U maju 2002. godine, u Dizeldorfu je otvoren novi, “Aerodromski” most (Flughafenbrücke), pa je saobraćaj na ovom mostu primetno proređen.

Severni most je dug čak 1,271m, a širok 27m.

____________________

Most Konrada Adenauera
(nemački: Konrad-Adenauer-Brücke)

SDC10096 Najlepši mostovi sveta   specijal: Mostovi Rajne

Jedan od ukupno dva mosta koji, prelazeći Rajnu, spajaju Manhajm i Ludvigshafen na Rajni.

Još je u 17. veku postalo neverovatno važno premostiti Rajnu u ovom delu. Godine 1669, Karl Ludvig (Karl I. Ludwig) je naredio da se napravi “plutajući” most, koji je 1705. zamenjen pontonskim mostom (most sastavljen na podlozi čamaca), koji je, naravno, bio samo privremeno rešenje. Tek je 1863. dizajniran most koji će spajati dva grada, koji je, deceniju-dve kasnije i završen, ali je 1903. godine morao biti nadograđen, jer su ga smatrali preuskim. Nacisti su mostu dali ime po Šlageteru (Albert Leo Schlageter), istaknutom članu nemačkih “slobodnih trupa”.

U martu 1945, ovaj most je srušen.

Most koji danas vidimo na tom mestu izgrađen je između 1956. i 1959, a današnje ime nosi od 1969. godine. Ime je dobio po nemačkom političaru, kancelaru i kelnskom gradonačelniku, koji je zbog protivljenja nacističkom režimu dugo bio u pritvoru.

____________________

Most Kurta Šumahera
(
nemački: Kurt-Schumacher-Brücke)

dsc 4278 brucke Najlepši mostovi sveta   specijal: Mostovi Rajne

Ovo je najmlađi most koji spaja Manhajm i Ludvigshafen.

Gradnja je trajala od 1969. do 1972. godine, a most je koštao oko 130,000,000 nemačkih maraka. Dug je oko 1,500m, a najpoznatiji je po svom prepoznatljivom dizajnu, zbog koga nas na njega pomalo podseća novi beogradski Most na Adi, o kome ćemo tek pisati.


Dejana Knežević voli knjige (one opipljive), crnu boju i Avenged Sevenfold; Behemota, kafu i McQueen-a. “I am sick of lovable people, somehow they are all a lie.” (D. H. Lawrence)

Comments