Katarina Lebedeva je rođena 1988. godine u Moskvi, gde je i studirala slikarstvo kod veoma strogih profesora. Učili su je da mora raditi svakodnevno, ne čekajući inspiraciju.

Posle prve slike, naslikane u šesnaestoj godini, usledilo je trideset zrelih i dovršenih kompozicija, nad kojima je ova devojka izvršila masakr. Pošto ih je uništila, napokon se pronašla u avangardnom umetničkom pokretu nastalom kombinacijom drevnih i modernih slikarskih tehnika, kao i ravnopravnom upotrebom kista, prstiju, noža, špakle i solidne količine boje i grubog alata. Katarina je tada počela veoma uspešnu karijeru, otvorivši svoju izložbu u Domu Romanovih delom “Hrabri kapetan”. To ulje na platnu posvećeno je njenom harizmatičnom ocu, inače, kapetanu broda.

U istoj seriji našli su se i velikani poput Betovena, Puškina, Tolstoja, Remboa, Marije Kalas, itd.

Katarina 5 Najlepši umetnici sveta: Slikar Katarina Lebedeva

Svoj stvaralački proces Katarina opisuje kao mačevanje sa slikom, zbog nanošenja boje na način koji iziskuje pojačanu koncentraciju i telesni napor – uz apotekarsku preciznost prilikom pripremanja palete. Samo jedan pogrešno povučen potez ili promašena gustina boje mogu upropastiti celu sliku.

Katarina 4 Najlepši umetnici sveta: Slikar Katarina Lebedeva

Mlada lepotica se ne plaši eksperimentisanja, neizvesnosti, kontradiktornosti, nepoznatog. Odrekla se gradskih uslova i udobnosti, tako da je dugo živela u šumi. Iako je pozirala bez odeće kolegi – pripadniku istog slikarskog pravca (lavizm), njen omiljeni umetnik je Andrej Rubljov. Sveti ikonopisac je njena opsesija od ranog detinjstva i presudni razlog za izbor životnog poziva.

Katarina 1 Najlepši umetnici sveta: Slikar Katarina Lebedeva Katarina 2 Najlepši umetnici sveta: Slikar Katarina Lebedeva Katarina 3 Najlepši umetnici sveta: Slikar Katarina Lebedeva Autoportret Najlepši umetnici sveta: Slikar Katarina Lebedeva Ludvig van  Betoven Najlepši umetnici sveta: Slikar Katarina Lebedeva

Izvor fotografija: lavizm.ru

Slavica Trajković 

Comments