Svaka zemlja na svetu poseduje svoje čari – negde je to hrana, negde su likovna dela, negde književnost i istorija plene svojim lepotama, negde moda i film oduzimaju dah, a negde je to impozantna arhitektura.

Španija, ušuškana na Iberijskom poluostrvu, između Sredozemlja i Atlantika, još od davnih vremena jeste teritorija sa burnom istorijom. Na njenom tlu živeli su: Iberi, Kelti, Grci, Feničani, Rimljani, Vandali, Vizigoti, Arapi i mnogi drugi, manji narodi, a kroz stvaranja umetnika proletele su odlike raznih stilova – rimski, vizigotski, mudehar, gotika, romanika, flamihero ili stil Katoličkih kraljeva, ererizam, ćurigerizam, itd.

Danas, kao najveći i najlepši poklon svih umetnika koji su, vođeni sopstvenim vizijama, stvarali pod uticajem ili imenom ovih pravaca, imamo velelepne građevine koje se bore sa dahom vremena i čekaju da nas zadive i zadovolje naša čula. Palate, katedrale, crkve, džamije, dvorovi, tvrđave i zamkovi, samo su neke od mnogih arhitektonskih čuda koja ulepšavaju Iberijsko poluostrvo.

Pripremili smo vam nekoliko najlepših zamkova koji, udruženi, pričaju bajku čiji likovi biste zasigurno želeli da postanete. Da li ste spremni za ulogu princeza i prinčeva? Slede utvrđenja od kojih zastaje dah…

Zamak Beljver (Castillo de Bellver)

Pripada gotskom stilu i potiče iz 14. veka. Nalazi se na Balearskim ostrvima, na brdašcetu visokom 140 metara. Arhitekta koji je započeo njegovu gradnju zove se Pere Salva (Pere Salvà). Zamak je specifičan zbog kružne forme i prelepog pogleda na grad Palma de Majorka.

Slika 193 Najlepši zamkovi Španije

U kombinaciji sa punim mesecom, zamak Beljver istinski izgleda kao mesto iz bajke

Slika 264 Najlepši zamkovi Španije

Moglo bi se reći da je po danu još lepši!

Alkasar u Segoviji (Alcázar de Segovia)

Pozicioniran je u starom delu grada, na steni iznad ušća dveju reka. Sagrađen je još početkom 12. veka, mada se smatra da je prvo bio arapsko utvrđenje. Današnji izgled poseduje zahvaljujući hrišćanskim kraljevima, koji su svoje teritorije oslobađali od Arapa. Specifičnost ovog magičnog zamka sa burnom istorijom leži u sličnosti sa brodskim pramcem.

Slika 350 Najlepši zamkovi Španije

Alkasar u Segoviji poslužio je Voltu Dizniju kao jedna od inspiracija u stvaranju Pepeljuginog zamka

Zamak Butron (Castillo de Butrón)

Nalazi se u gradu Gatika, na severu Španije, u provinciji Biskaja, i zbog toga se dosta razlikuje od kastiljanskog stila gradnje. Iako srednjovekovni, zamak je rekonstruisan u 19. veku. Zanimljivo je da je ovaj bajkoviti zamak bavarskog modela sagrađen da bi plenio svojom lepotom, stoga nije pogodan za život.

Slika 445 Najlepši zamkovi Španije

Zamak je okružen parkom u kojem se mogu pronaći čak i stabla palmi

Templarski zamak u Ponferadi (El castillo de los templarios de Ponferrada)

Nalazi se u gradu Ponferada u provinciji Leon. Izgrađen je u 12. veku na ruševinama keltskog utvrđenja. Kasnije se ova tvrdnja osporila i danas se smatra da je zapravo sagrađen na ostacima rimskog i vizigotskog naselja. Prvenstvena namena Templarskog zamka bila je odbrana poznatog puta kojim su išli hodočasnici za Santjago de Kompostelu.

Slika 534 Najlepši zamkovi Španije

Danas je zamak zbog spleta tornjeva, međuspratova, prelepih fasada, prostranih dvorskih odaja, kao i drugih arhitektonskih specifičnosti, od velikog umetničkog značaja

Zamak Peralada (Castillo de Peralada)

Nalazi se u gradu Peralada, u Kataloniji. Pominje se još u devetom veku kao Tolon (Tolón). Nažalost, zamak je u 12. veku izgoreo u požaru, da bi već u narednom bio rekonstruisan. U 19. stoleću dobija današnji izgled, kada se proširuje za nekoliko novih zgrada. Iako u okviru kompleksa postoji kazino, kao i park koji je otvoren za javnost u određenim delovima godine, danas zamak pripada porodici Mateo (Mateo) i ne može se u potpunosti posetiti, budući da je većim delom pretvoren u jednu od najpoznatijih vinarija Katalonije.

Slika 626 Najlepši zamkovi Španije

Odlično mesto za ispisivanje jedne moderne bajke!

Zamak Almodovar del Rijo (Castillo de Almodóvar del Río)

Nekada je ovo bilo rimsko utvrđenje, ali sadašnja zgrada je berberskog porekla, muslimanskog plemena sa severa Afrike, i potiče još iz osmog veka. Tokom istorije više puta je rekonstruisan, ali konačan izgled zamak dobija 1902. godine pod pokroviteljstvom grofa od Toralve (Conde de Torralva). Velelepni zamak nalazi se na brdu visoko iznad Kordobe.

Slika 721 Najlepši zamkovi Španije

Tri glavne kule na zamku su: Okrugla kula, Kvadratna kula i Donžon kula

Mansanares el Real (Castillo nuevo de Manzanares el Real de Madrid)

Ovaj zamak je novije građe, budući da potiče iz 15. veka, kada je svet, pa i Španija, na prelazu iz srednjeg veka u novo doba. Mansanares el Real pripada stilu koji je poznat kao stil Katoličkih kraljeva (Estilo de Reyes Católicos), tj. stil kraljice Izabele Prve od Kastilje (Isabel I de Castilla) i kralja Fernanda Drugog Aragonskog (Fernando II de Aragón), sa primesom mudehar stila (estilo mudéjar). Budući da se nalazi u podnožju planine Sijera de Guadarama, na obali jezera, na samoj periferiji Madrida – kada prilazite ovom zamku putujući iz grada, imate utisak da ste stvarno uplivali među stranice najlepše bajke na svetu.

Slika 811 Najlepši zamkovi Španije

Mansanares el Real spada u najznačajnije znamenitosti Madrida

Zamak Penjafjel (Castillo de Peñafiel)

Pozicioniran je na kosom grebenu u mestu Penjafjel – po kojem i nosi ime, nadomak Valjadolida, i potiče iz 10. veka. Zanimljivo je da je zamak širok 35 metara, dok mu je dužina nesrazmerno veća i iznosi 210 metara. Godine 1917. uvršćen je u nacionalna blaga Španije.

Slika 95 Najlepši zamkovi Španije

Zbog duguljaste kompozicije i kosine pod kojom stoji, zamak Penjefjel podseća na brod koji plovi pučinom

Izvori fotografija: viajes.101lugaresincreibles.com, hdrcreme.com, turisleon.com, portacatalunya.com, youngadventuress.com


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Comments