Osnovni zadatak koji treba da se ispuni pri uređivanju dečije sobe jeste da dete zavoli sobu, da bi u njoj bez problema provodilo veći deo dana. Neophodno je stvoriti sve uslove za igru i druženje, učenje i spavanje.

Pri odabiru zidova savetuje se izbegavanje bele boje, jer deci deluje suviše sterilno i hladno. Preporučuju se jarke ili kombinacija dve ili više pastelnih boja.

Sunčane boje kao što su narandžasta, žuta i crvena vizuelno smanjuju prostor i stvaraju prijatnu atmosferu. Suprotno, hladne boje poput plave, zelene i ljubičaste vizuelno će povećati prostoriju.

Plafoni uvek ostaju u beloj boji, a mogu se dekorisati zvezdicama koje svetle u mraku.

Veoma važna stavka u dečijoj sobi je i osvetljenje. Njihovo malo carstvo mora imati dovoljno dnevne svetlosti, kao i kvalitetno noćno osvetljenje.

Pri izboru nameštaja, odnosno kreveta, ormana i radnog stola, preporučuju se, naravno, prirodni materijali. Nameštaj od drveta je trajan i može se uvek iznova farbati u drugu boju.

Ako se odlučite za neku od tematskih soba, kao što su npr. morski, piratski ili princeza stil, ključnu ulogu igraju detalji, tj. što više motiva i predmeta koji upotpunjuju temu sobe. Posvetite se detaljima i soba će sigurno zablistati poput onih iz bajke.

slika110 Najmaštovitije dečije sobe

More je sada tako blizu

slika28 Najmaštovitije dečije sobe

Nevino, jednostavno i savršeno

slika39 Najmaštovitije dečije sobe

Soba za princeze

kids room victorian picnik Najmaštovitije dečije sobe

Viktorijanski stil

slika54 Najmaštovitije dečije sobe

Piratski stil za hrabre dečake

slika65 Najmaštovitije dečije sobe

Soba za male Pepeljuge i Uspavane lepotice


Anja Križan je studentkinja novinarstva, večni sanjar, romantik i hedonista, zarobljena u sopstvenoj bajci. Njena izražena intuicija i želja da svet bude bolji i lepši vodi njene reči po papiru. Voli iskrenost, dobrotu, neiskvarenost. Ne voli laž, diskriminaciju i agresivnu glupost.

Comments