Gabrijel Garsija Markes, kolumbijski književnik, novinar i politički aktivista za sobom je ostavio neizbrojivo puno mudrih rečenica, tako da je teško svesti ga na deset citata, koje ćemo vam danas predstaviti. Tvorac “magičnog realizma“, pravca u književnosti koji spaja magiju i mitove sa relnošću svakodnevnog života, detinjstvo je proveo sa babom i dedom od kojih je slušao priče prožete sujeverjem, a one su kasnije postale okosnica njegovih dela.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. godine, a njegovo najpoznatije delo roman “Sto godina samoće”, prodato je u preko trideset miliona primeraka. Čuveni “Gabo“, veliki prijatelj Fidela Kastra i našeg režisera Emira Kusturice, napustio je ovaj svet 17. aprila ove godine u osamdesetsedmoj godini života.

Kad se pre nekoliko godina razboleo od raka pankreasa, napisao je oproštajno pismo koje je jedna od najlepših oda životu, čije delove danas mnogi citiraju. Neke od njih, predstavićemo vam u okviru ovih citata.

markes1 Najmudriji citati: Gabrijel Garsija Markes

“Volim te ne zbog toga šta si ti, već zbog toga šta sam ja kada sam pored tebe.”

“Pravi prijatelj je onaj koji te drži za ruku, a istovremeno ti dira srce.”

“Za nekoga si još samo jedna osoba na svetu, a za nekoga si čitav svet.”

“Ne plači zato što se završilo. Raduj se zato što se dogodilo.”

“Kada tek rođeno dete stegne svojom malom šakom, po prvi put, prst svoga oca,  znači da ga je uhvatio zauvek.”

Čovek ima pravo da gleda drugog odozgo, jedino kada treba da mu pomogne da se uspravi.”

“Ljudi greše kada misle da prestaju da se zaljubljuju kada ostare, a ne znaju da su ostarili kada prestanu da se zaljubljuju.”

Smrt ne dolazi sa starošću, već sa zaboravom.”

“Nijedna osoba ne zaslužuje tvoje suze, a ona koja ih zaslužuje te nikada neće rasplakati.”

Život je poput priče, nije važno koliko je dug, nego koliko je dobar. Ono što je prošlo više ne postoji, ono što će biti, još nije došlo. Postoji jedna tačka u kojoj se sastaju i prošlo i buduće, u toj tački je čitav tvoj život. Iskoristi je!”

Olivera Denčić

 

 

Comments