Jedne od najlepših znamenitosti svakog grada jesu muzeji. Bilo da su naučni ili umetnički, svaki je čaroban na svoj način, a posetioce ne može ostaviti ravnodušnima. Želja za posetom onih proslavljenih ne jenjava, pa su tako turističke ture uvek popunjene. Predstavljamo vam najposećenije muzeje širom sveta.

Luvr

Nalazi se u šarmantnom Parizu, na desnoj obali reke Sene. Bogat je izobiljem predmeta koji potiču iz najstarijih vremena pa sve do onih iz 19. veka. Kroz istoriju je često menjao svoju ulogu, a sa promenom vladara menjao se i njegov sadržaj. Za vreme Napoleona, kolekcije muzeja znatno su obogaćene (najčešće opljačkanim delima), pa je tako i ime na kratko promenjeno u Muzej Napoleona. Luvr je otvoren 1793. godine, ali je već 1796. zatvoren na pet godina zbog strukturnih problema građevine.

louvre at night1 Najposećeniji muzeji sveta

Piramida u Luvru konstruisana je 1989. godine

Slika 130 Najposećeniji muzeji sveta

Ovaj impozantni muzej godišnje poseti više od osam miliona ljudi

Danas je njegov sadržaj podeljen u osam odeljenja i sadrži starine raznih naroda, skulpture, slikarstvo, grafike, crteže i postavke dekorativne umetnosti. Jedan od najprepoznatljivijih simbola Luvra zasigurno je piramida Luvr, koja je sastavljena od stakla i metala, i okružena sa tri manje piramide. Nalazi se u samom dvorištu palate i služi kao glavni ulaz u muzej.

Slika 226 Najposećeniji muzeji sveta

Unutrašnji deo centralne piramide

Procenjuje se da Luvr dnevno obiđe oko 15,000 posetilaca. Već dugo nosi titulu najposećenijeg muzeja na svetu, a u protekloj godini privukao je neverovatnih 8.8 miliona posetilaca. Inspirisao je američkog pisca Dena Brauna (Dan Brown) u njegovoj knjizi “Da Vinčijev kod”, po kojoj je snimljen istoimeni film 2006. godine. Zanimljivo je da ukoliko neki filmski reditelj poželi da snimi dvorište muzeja u svom filmu, moraće da plati i određenu sumu novca samom arhitekti piramide.

Britanski muzej

Nalazi se u Londonu i predstavlja prvi javni nacionalni muzej. Osnovan je 1753. godine, a od samog početka ulaz je besplatan za sve radoznale posetioce. Začetak muzeja vezan je za prirodnjaka i kolekcionara ser Hansa Slouna (Sir Hans Sloane). Sva prikupljena kolekcija smeštena je u vilu izgrađenu u 17. veku u londonskom kvartu Blumzberi, na mestu današnje zgrade.

BritishMuseumFront Najposećeniji muzeji sveta

Najstariji javni muzej na svetu

Kroz vekove muzej je postepeno menjao svoj sadržaj. Na samom početku to su bile knjige, rukopisi i prirodni uzorci sa pojedinim antikvitetima. Danas se može pohvaliti velikim brojem raskošnih galerija, dugačkih preko četiri kilometra. Ono što je posebno zanimljivo u konstrukciji građevine jeste preuređena muzejska biblioteka. Naime, od nje je napravljen natkriven trg u čijem je centru obnovljena čitaonica, oko koje se nalaze nove galerije i edukativni centar. Britanski muzej je drugi najposećeniji muzej na svetu sa 5.2 miliona posetilaca u toku prethodne godine.

bm2 1024x682 Najposećeniji muzeji sveta

Najveći natkriveni trg u Evropi

Metropolitan

 

Ovaj umetnički muzej nalazi se u Njujorku, na istočnom obodu Central parka. Najraniji koreni vezuju se za 1866. godinu i Pariz, gde se grupa Amerikanaca dogovorila da stvori nacionalnu instituciju i galeriju umetnosti za američki narod. Odmah po povratku iz Francuske u Sjedinjene Američke Države, pokretač ideje, Džon Džej (John Jay), počeo je da realizuje svoju zamisao. Muzej je osnovan 1872. godine i nalazio se u mnogo manjoj zgradi od današnje. Met, kako ga Amerikanci žargonski zovu, danas zauzima dva miliona kvadratnih metara i čuva preko dva miliona eksponata.

Image Metropolitan Museum of Art entrance NYC NY picnikq Najposećeniji muzeji sveta

Nesumnjivo jedan od najboljih svetskih muzeja, kojim se Njujorčani ponose

Raspolaže velikim brojem umetničkih predmeta iz Evrope, Mediterana i Sjedinjenih Američkih Država. Metropolitan je najveći i najznačajniji muzej u Njujorku i predstavlja jednu od glavnih turističkih znamenitosti. U sklopu muzeja takođe postoje i raznovrsne aktivnosti. Posetioci mogu uživati u koncertima, filmovima, programima za uzrast od 11 do 18 godina, porodičnom programu, kao i mnogim drugim neobičnim aktivnostima. Zauzima treće mesto najposećenijih muzeja u svetu sa 5.2 miliona posetilaca u toku prethodne godine.

Galerija 12 Najposećeniji muzeji sveta

Jedan od mnogobrojnih delova unutar muzeja

Na ovoj počasnoj listi takođe su se našla još dva londonska (Tejt Modern i Nacionalna galerija) i dva američka muzeja (Nacionalna galerija umetnosti u Vašingtonu i Muzej moderne umetnosti u Njujorku). Zatim, tu su i pariski muzeji Centar Pompidu i Orse, Nacionalni muzej Koreje u Seulu, kao i mnogi drugi.


Kristina Bijelić studira Fakultet za kulturu i medije. Obožava Njujork, putovanja, smeh do suza. Veoma je pozitivna osoba, veliki sanjar i nostalgičar. Smatra da lude avanture i nezaboravni trenuci provedeni sa dragim osobama čine život. Moto: Believe in your dreams!

Comments