Nakon skoro sedam decenija od njenog prvog predstavljanja, beogradska publika u galeriji Kuće legata, od 19. januara do 5. aprila, ima priliku da pogleda dugoočekivanu izložbu “Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite“. Izložba je realizovana u organizaciji slovenačke Galerije „Kos“ i Kuće legata, koji su već tokom prošle godine uspešno predstavili izložbu dela Salvadora Dalija.

Originalna postavka Vollard Suite obuhvata 27 listova koji sadrže različite teme i 73 lista podeljena u 5 tematskih celina: Ljubavna bitka, Skulptorov atelje, Rembrant, Minotaur i Slepi Minotaur, kao i tri portreta Ambroza Volara. U okviru postavke u Kući legata, publika ima priliku da pogleda odabranu selekciju od čak 84 rada koja krase čuveni Vollard Suite, kao i originalne Pikasove tanjire, plakate, litografije, ali i retko izdanje umetnikove skicirke.

Izlozba otvaranje Najpoznatije Pikasove grafike u Kući legata Izlozba Najpoznatije Pikasove grafike u Kući legata

Dela u okviru Vollard Suite nastala su kao rezultat Pikasove poslovne i prijateljske veze sa francuskim galeristom Ambroazom Volarom i stvarana su tokom sedmogodišnjeg perioda, od 1930. do 1937. godine. Prva serija ovih radova predstavljena je javnosti i puštena u prodaju sa Pikasovim potpisom 1950. godine.

“Veliki broj radova odlikuju neoklasični elementi i teme, a u njihovoj izradi Pikaso je koristio različite tehnike – od suve igle, akvatine do litografije. U okviru ovog ciklusa posebno važna je i tema Minotaura, koji za umetnika predstavlja idealnu vezu čoveka i životinje, i ujedno postaje njegov svojevrsni alter ego.” – istakao je Leon Pogelšek, direktor i kustos Galerije “Kos” i dodao: “Teme koje su predstavljene u celini Skulptorov atelje čine centalno mesto i motiv Vollard Suite i predstavljaju jedinstveni Pikasov dnevnik.”

Picasso izlozba Najpoznatije Pikasove grafike u Kući legata Sa leva Leon Pogelsek i Filip Brusic Renaud Najpoznatije Pikasove grafike u Kući legata

 

Nekolicina radova otkriva teme koje u Pikasovom grafičkom stvaralaštvu prolaze kao lajtmotiv: borbe bikova, cirkuske teme, žene koje se oblače, scene silovanja. Najprisutnija tema koja se provlači kroz Vollard Suite jesu žene sa kojima je Pikaso bio u intimnoj vezi u momentu stvaranja. Ova veza je očigledna na nekoliko radova na kojima se ilustruju burni i strastni odnosi, kao i konflikti koje sa njima ima.

„Veliko nam je zadovoljstvo da je galerija Kuće legata ugostila još jednu sjajnu izložbu koja je neprocenjivo obogatila kulturnu scenu Beograda, ali i čitavog regiona. Pikaso je bio majstor u izražavanju kreativne slobode koja je jasno vidljiva na njegovim radovima, bez obzira na tehniku kojom se bavio. Vollard Suite je integralni deo obimnog umetničkog rada koji ilustruje njegovo impresivno majstorstvo grafičke izrade.” – izjavio je Filip Brusić-Renaud, direktor Kuće legata i istakao da su upravo Pikasova jedinstvenost i bogata umetnička produktivnost doprineli da on bude umetnik o kome se najviše diskutovalo u XX veku.

Sa otvaranja izlozbe Najpoznatije Pikasove grafike u Kući legata Svecano otvaranje Najpoznatije Pikasove grafike u Kući legata

Izložba je otvorena za posetioce svakog dana, osim ponedeljka, od 10 do 21 sat, u galeriji Kuće legata (Knez Mihailova 46). Cena ulaznice za odrasle je 500 dinara, dok je za učenike i studente, uz đačku knjižicu odnosno indeks, cena 250 dinara.

Comments