Album legendarnog sastava Queen “Greatest Hits” proglašen je najprodavanijim albumom svih vremena na području Velike Britanije. Kompanija “Official Charts” sastavila je listu od 40 najprodavanijih albuma izdatih između 1956. i marta 2012. godine. Prema njihovim podacima, kompilacija hitova iz 1981. godine na kojoj se nalaze numere poput “We Will Rock You” i “Bohemian Rhapsody”, prodata u 5.8 miliona primeraka, zaslužuje da nosi titulu najuspešnijeg ostvarenja svih vremena.

0111 Najprodavaniji album svih vremena

We are the Champions

Na drugom mestu našao se album grupe The Beatles “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, a na trećem izdanje grupe ABBA “Gold”. Podatak o tome da propusnicu za ovu listu nisu uspeli da dobiju Elvis Prisli (Elvis Presley), kao ni članovi grupe The Rolling Stones sasvim sigurno će vas ostaviti otvorenih usta. Pojedini izvođači nisu zaslužili nijedno mesto, a neki muzičari smestili su se i na po dve pozicije, kao što je slučaj sa grupama Queen, Coldplay, The Beatles, kao i sa solo izvođačima, pevačicom Dajdo (Dido) i Majklom Džeksonom (Michael Jackson).

Na ovoj listi dominiraju britanski izvođači koji su zauzeli 23 od ukupnih 40 mesta, a za najzastupljeniji period na sastavljenom spisku izborila se prva dekada dvehiljaditih godina.

Pogledajte prvih deset mesta na listi najprodavanijih albuma u Britaniji:

1. Queen “Greatest Hits” (1981)

2. The Beatles “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (1967)

3. ABBA “Gold: Greatest Hits” (1992)

4. Oasis “(What’s the Story) Morning Glory?” (1995)

5. Michael Jackson “Thriller” (1982)

6. Adele “21” (2011)

7. Dire Straits “Brothers in Arms” (1985)

8. Pink Floyd “The Dark Side of the Moon” (1973)

9. Michael Jackson “Bad” (1987)

10. Queen “Greatest Hits II” (1991)


Iris Zavargo je diplomirana novinarka, u najavi master komunikologije. Mađarski divani mnogo bolje od Balaševića, ali nije ni nalik svađalici iz pesme “Sin jedinac”. Svoj život zamislila je u ritmu muzike i zato uči da bude DJ, trudi se da ne zaboravi kako se svira klavir, trenira džez balet i s ljubavlju će pisati o ljudima zbog kojih smatra da najbolju stranu naše stvarnosti čine note.

Comments