Na kraju svakih stepenica čeka nas iznenađenje. Neke vode do vrha, a neke na početak. Od kamena ili drveta, spiralne ili ravne, unutrašnje ili spoljašnje – postoji na desetine različitih varijanti, ali svake baš uvek vode negde. Gledajući ih sa dna deluju kao nepremostiva prepreka, a sa vrha izazivaju divljenje onog koji je uspeo da ih savlada. Pored svakodnevne upotrebne vrednosti, predstavljaju savršen dodatak kako prirodi, tako i prostorima koje je načinio čovek. U nastavku teksta, popnite se na nekoliko najslavnijih stepeništa na svetu.

The 16th Avenue Tiled Steps” (San Francisko)

U San Francisku su smeštene najveće mozaik stepenice na planeti. Poznati irski keramičar zaslužan je za izgradnju ovih stepenica sačinjenih od 163 stepenika. Reč je o pravom umetničkom delu napravljenom od 2,000 ručno izrađenih pločica i od 75,000 delova pločica, ogledala i vitraža.

Sarene stepenice od mozaika i vitraza Najslavnije stepenice na svetu

Prilikom posete San Francisku, ne smete propustiti šetnju ovim raznobojnim stepenicama

“Bridge-stair” (Švajcarska)

Ove stepenice istovremeno izazivaju strah i divljenje. U pitanju je most-stepenište smešteno iznad doline Via Mala u Švajcarskoj. Reč je o pešačkom mostu napravljenom od stepenika, kako bi spojio razdaljinu od 56 metara sa visinskim razmakom od neverovatna 22 metra između dva kraja.

Drveni most stepenice Najslavnije stepenice na svetu

Ovuda koračaju samo hrabri

“Rocky steps” (Filadelfija)

Na ulazu u Muzej umetnosti u Filadelfiji nalazi se staro, kameno stepenište koje broji 72 stepenika. Iako se na prvi pogled ne razlikuje od stepenica ispred sličnih ustanova kulture, radi se o pravom pop kulturnom fenomenu. Zahvaljujući kultnom filmskom ostvarenju “Roki” (Rocky) i glavnom junaku koji se penje uz čuvenu pesmu “Gonna Fly Now”, ove stepenice su postale simbol uspona običnog čoveka, pa sa ponosom nose ime ovog lika.

Covek se penje na siroke kamene stepenice Najslavnije stepenice na svetu

Simbol borbe i uspeha “malog” čoveka

“Stairway to the Sky” (Meksiko)

Smeštene u tropskim šumama Meksika, ove stepenice su simbol egzotike i avanture. Stepenište je centar ovog božanstvenog vrta koji sadrži još vodopade, bazene i umetničke skulpture. Ove stepenice su smeštene na više od 2,000 metara nadmorske visine. Mada ne vode nigde posebno, njihov poslednji stepenik pruža jedan od najlepših pogleda na ovu meksičku baštu.

Stepeniste okruzeno sumom Najslavnije stepenice na svetu

Stepenice su deo bajkolikog vrta

“Heaven’s Gate Mountain” (Kina)

Da biste uopšte došli do ovih stepenica prethodno je potrebno da žičarom dođete do vrha ove planine koja se nalazi na hiljade metara visine. Oni koji se usude na ovu pustolovinu, ubrzo shvate zašto je ovo jedna od najveličanstvenijih turističkih atrakcija – tamo ih čeka 999 teško premostivih stepenika koji vode do jednog od najlepših drevnih hramova.

Stepenice koje vode do rupe u planini Najslavnije stepenice na svetu

Udruženi priroda i čovek

“The Potemkin Stairs” (Ukrajina)

Potemkinove stepenice su znamenitost grada Odese u Ukrajini. Pored svoje lepote, čuvene su i po efektu “optičke varke”, jer dok ste u podnožju, jasno se vide svi stepenici, ali kada se popnete na vrh, stvara se iluzija da su stepenici nestali.

Gigantsko gradsko kameno stepeniste Najslavnije stepenice na svetu

Na vrhu, ovo stepenište postaje samo imaginacija

“Wayna Picchu” (Peru)

Vajna Pikču je planina u Peruu, smeštena iznad drevnog grada Maču Pikču. Jedan od najuzbudljivijih načina panoramskog razgledanja ove znamenitosti je šetnja stepeništem koje se prostire oko ove planine. Kako je čitava planina okružena stepenicima, moguće je sagledati okolinu sa svih strana.

Macu Pikcu i planina  Najslavnije stepenice na svetu

Zbog starosti i nestabilnosti, dozvoljeno je do 400 turista u jednom danu

“Escadaria Selarón” (Brazil)

Ove stepenice u potpunosti oslikavaju duh Brazila i Brazilaca. Obnova ovih stepenica započeta je 1990. godine kada je čileanski umetnik odlučio da urušene stepenice renovira i načini ih oličjem Latinske Amerike. Sa svih strana sveta doneo je pločice i njima ukrasio 250 stepenika u Rio de Žaneiru.

Stepenice u bojama Brazila Najslavnije stepenice na svetu

Zastupljene boje oličje su strasnog brazilskog naroda i njihove zemlje


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments