Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Promocija novih destinacija: Avio-karte počev od 99 evra

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Jerihon se nalazi na palestinskoj teritoriji. Smatra se da je jedan od najstarijih gradova koji su naseljeni od osnivanja, ako ne i najstariji. Arheološki nalazi otkrili su ovde preko 20 nadovezanih naselja, od kojih je najstarije datirano otprilike u deveti milenijum pre nove ere. U Bibliji se Jerihon naziva “Gradom palmi”. Rimljani su ga razorili 68. godine nove ere. Istoimeni grad sa 20,400 stanovnika nalazi se i danas u blizini ruševina.

Slika 14 Najstariji gradovi na svetu

Jerihon, Palestina: 9,000 godina p.n.e.

Vavilon je antički grad u Mesopotamiji, koji se nalazi 88km južno od Bagdada. Bio je glavni grad Vavilonskog carstva i jedan od najstarijih kulturnih, političkih i trgovačkih centara. Vavilon su osnovali Akadi, dinastija Amorita i nazvali ga Babili, a Grci koji su uvozili papirus iz grada nazvali su ga Babilon (iz ove reči izveden je i naziv Biblija). Prema poprularnoj etimologiji, ovaj termin znaci “nebeska kapija”. Glavne turističke atrakcije jesu feničanski hramovi, stari dvorac i crkva Svetog Jovana Krstitelja. Reč “vavilon” danas se koristi kao simbol za multikulturalnu i multietničku metropolu. Ponekad označava i gradsku sredinu iskvarenu porocima i nemoralom.

Slika 23 Najstariji gradovi na svetu

Vavilon, Liban: 5,000 godina p.n.e.

Alepo je najnaseljeniji sirijski grad sa oko 4,4 miliona stanovnika i našao se na trećem mestu liste najstarijih, kontinuirano naseljenih svetskih gradova. Drugi je po veličini u Siriji i glavni grad oblasti koja nosi isto ime. Centar grada je stavljen na UNESKO-vu listu svetske baštine 1986. godine. Najzanimljivije znamenitosti u Alepu danas su: Suk (bazar, pijaca), Citadela (tvrđava) i velika džamija iz 713. godine u centru grada. Grad Alepo je postojbina sapuna, koji se i danas ovde pravi, i predstavlja značajan, prepoznatljivi proizvod.

Slika 33 Najstariji gradovi na svetu

Alepo, Sirija: 4,300 godina p.n.e.

Iako neki tvrde da je Damask najstariji u kontinuitetu naseljeni grad sveta, na ovoj se listi našao na trećem mestu zajedno s Alepom. Damask je u rimsko doba bio veoma važan grad, a bio je i vojna baza vojske koja se borila protiv Persijanaca. Glavni je i najveći grad Sirije. Trenutna populacija grada je oko 4 miliona stanovnika.

Slika 42 Najstariji gradovi na svetu

Damask, Sirija: 4,300 p.n.e.

Suza je bila glavni grad Elamskog carstva pre nego što su ga osvojili Asirci. Grad je smešten oko 250km istočno od reke Tigar, u današnjem jugozapadnom Iranu. Osim što je vredno arheološko nalazište, Suza je danas i živopisno naselje zahvaljujući tome što šiitski muslimani i persijska jevrejska zajednica poštuju proroka Danijela. U poslednje vreme nalazišta su ugrožena zbog nelegalnog iskopavanja, bacanja smeća od lokalnih vlasti i planova da se na još neiskopanom području sagradi autobuska stanica.

Slika 52 Najstariji gradovi na svetu

Suza, Iran: 4,200 godina p.n.e.


Ivana Miljak pokreće, provocira, polemiše, sa namerom da oslobodi i otkrije… Bez sumnje sadrži u sebi najsmelija nastojanja ka stvaranju posve originalnog. Raskida sa starim i otkriva novo, ne pretenduje na trajnost, a još manje na nepromenljivost.

Editors choice