Otkrivamo: Kako da imaš jaku, blistavu i dugu KOSU?

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Najstariji gradovi na svetu

Najstariji gradovi na svetu

Jerihon se nalazi na palestinskoj teritoriji. Smatra se da je jedan od najstarijih gradova koji su naseljeni od osnivanja, ako ne i najstariji. Arheološki nalazi otkrili su ovde preko 20 nadovezanih naselja, od kojih je najstarije datirano otprilike u deveti milenijum pre nove ere. U Bibliji se Jerihon naziva “Gradom palmi”. Rimljani su ga razorili 68. godine nove ere. Istoimeni grad sa 20,400 stanovnika nalazi se i danas u blizini ruševina.

Slika 14 Najstariji gradovi na svetu

Jerihon, Palestina: 9,000 godina p.n.e.

Vavilon je antički grad u Mesopotamiji, koji se nalazi 88km južno od Bagdada. Bio je glavni grad Vavilonskog carstva i jedan od najstarijih kulturnih, političkih i trgovačkih centara. Vavilon su osnovali Akadi, dinastija Amorita i nazvali ga Babili, a Grci koji su uvozili papirus iz grada nazvali su ga Babilon (iz ove reči izveden je i naziv Biblija). Prema poprularnoj etimologiji, ovaj termin znaci “nebeska kapija”. Glavne turističke atrakcije jesu feničanski hramovi, stari dvorac i crkva Svetog Jovana Krstitelja. Reč “vavilon” danas se koristi kao simbol za multikulturalnu i multietničku metropolu. Ponekad označava i gradsku sredinu iskvarenu porocima i nemoralom.

Slika 23 Najstariji gradovi na svetu

Vavilon, Liban: 5,000 godina p.n.e.

Alepo je najnaseljeniji sirijski grad sa oko 4,4 miliona stanovnika i našao se na trećem mestu liste najstarijih, kontinuirano naseljenih svetskih gradova. Drugi je po veličini u Siriji i glavni grad oblasti koja nosi isto ime. Centar grada je stavljen na UNESKO-vu listu svetske baštine 1986. godine. Najzanimljivije znamenitosti u Alepu danas su: Suk (bazar, pijaca), Citadela (tvrđava) i velika džamija iz 713. godine u centru grada. Grad Alepo je postojbina sapuna, koji se i danas ovde pravi, i predstavlja značajan, prepoznatljivi proizvod.

Slika 33 Najstariji gradovi na svetu

Alepo, Sirija: 4,300 godina p.n.e.

Iako neki tvrde da je Damask najstariji u kontinuitetu naseljeni grad sveta, na ovoj se listi našao na trećem mestu zajedno s Alepom. Damask je u rimsko doba bio veoma važan grad, a bio je i vojna baza vojske koja se borila protiv Persijanaca. Glavni je i najveći grad Sirije. Trenutna populacija grada je oko 4 miliona stanovnika.

Slika 42 Najstariji gradovi na svetu

Damask, Sirija: 4,300 p.n.e.

Suza je bila glavni grad Elamskog carstva pre nego što su ga osvojili Asirci. Grad je smešten oko 250km istočno od reke Tigar, u današnjem jugozapadnom Iranu. Osim što je vredno arheološko nalazište, Suza je danas i živopisno naselje zahvaljujući tome što šiitski muslimani i persijska jevrejska zajednica poštuju proroka Danijela. U poslednje vreme nalazišta su ugrožena zbog nelegalnog iskopavanja, bacanja smeća od lokalnih vlasti i planova da se na još neiskopanom području sagradi autobuska stanica.

Slika 52 Najstariji gradovi na svetu

Suza, Iran: 4,200 godina p.n.e.


Ivana Miljak pokreće, provocira, polemiše, sa namerom da oslobodi i otkrije… Bez sumnje sadrži u sebi najsmelija nastojanja ka stvaranju posve originalnog. Raskida sa starim i otkriva novo, ne pretenduje na trajnost, a još manje na nepromenljivost.

Editors choice