Popularnost jednog brenda zasniva se na mnogim kriterijumima. Jedan od ključnih kriterijuma jeste i njegova pozicioniranost na online nebu. Svaki brend, a posebno oni koji se deklarišu kao luksuzni, moraju mnogo da ulažu u svoju internet prezentaciju, kako bi se istakli i kako bi svoj brend približili svima koji su zainteresovani. Oni koji su i pre ekspanzije interenta bili traženi i popularni širom sveta, morali su da se prilagode modernim trendovima, dok su oni koji su nastali u međuvremenu od samog početka radili na internet prezentaciji i ostvarivanju komunikacije sa potencijalnim kupcima.

Ipak, od svih luksuznih brendova, izdvaja se samo njih 15, koji mogu da se pohvale da svoju popularnost jednako dobro održavaju i konstantno unapređuju od onog trenutka kada su društvene mreže postale veoma bitan izvor informisanja i zabave. Interesantno je da i od ovih 15 luskuznih brendova, najveće pohvale zaslužuje tek njih 5, jer privlače više od 60% pažnje bogatog sloja društva. O ostalim brendovima, nakon 15 mesta ne vredi ni govoriti, jer zavređuju mnogo malo pažnje u online prostoru, te je potrebno da više rade na svom imidžu i na ovom polju.

Za razliku od njih, 15 najprestižnijh brendova ulagalo je u marketinške kampanje, nove proizvode i radili su na podizanju svesti o brendu. 

Gucci – najtraženiji brend 2019. godine 

Gucci se zasluženo našao na prvom mestu. Po svim kriterijumima je najbolji. Ne treba posebno isticati činjenicu da bogati milenijalci obožavaju ovaj luksuzni italijanski brend. Guccijevi hashtagovi veoma su popularni na Instagramu, što potvrđuje i 60 miliona postova upravo sa hashtagom #gucci. Gucci je takođe i najtraženiji modni pojam na Google-u i u 2018. godini. Italijanski brend ove godine može da se pohvali i avangardnim i uticajnim kampanjama, koje su nas oduševile.

Najtraženiji Gucci proizvodi na Google-u tokom ove godine bili su Guccijev kaiš, torba i patike. 

Chanel 

Kampanje u koje su uključene slavne ličnosti, kampanje koje su nosile predivnu poruku i kampanje koje su sve vreme podsećale na dugu istoriju ovog brenda – obeležile su ovu godinu i Chanel doveli na drugo mesto ove liste. Chanel i dalje pamtimo po maloj crnoj haljini i parfemu Chanel No.5 , a ove godine su se najviše pretraživale Chanel trobe i parfem Bleu de Chanel.

Louis Vuitton

Iako se godinama nalazi u vrhu, ovaj francuski brend svakako je unapredio svoj status, nakon saradnje sa brendom Supreme. Na ovaj način, Louis Vuitton se približio milenijalcima i na ovaj način otvoreno je tržište neiskorišćenih kupaca. Ove godine najviše smo ptretraživali torbe, pojaseve i novčanike pod okriljem ovog brenda. 

Hermes 

Bezvremenski komadi ovog brenda veliku popularnost imali su do skoro samo u realnom svetu, dok su tek od skoro rešili da se posvete strategiji koja će im omogućiti popularnost i na mrežama. Svojim novim web sajtom pokušali su da se približe modernom tipu kupca, koji obožava da šopinguje čak i luksuzne komade iz svog doma. Najpretraživaniji proizvodi bili su Hermes pojas, šal i Birkin torba.

Rolex 

Isti slučaj kao i sa prethodnim brendovima – i Rolex je morao da se prilagodi potrebama milenijalaca i izgleda da mu je to pošlo za rukom. Naime, bio je veliki izazov usmeriti mlađe generacije na kupovinu tradicionalnih luksuznih mehaničkih satova. Rolex je jedim delom fokusiran i na svet sporta, te u njihovim kampanjama možemo videti i našu Anu Ivanović.

Tiffany 

Za brend koji postoji više od 100 godina bilo je vrlo važno približiti svoju misiju i sve svoje najbolje proizvode milenijalcima. To brendu Tiffany odlično ide, a u poslednje vreme čelnici ove kompanije odlučili su da u kampanje uključe i poznate ličnosti poput Lady Gage, kao i manekenke Elle Fanning. Milenijalci, ali i oni stariji, ove godine najviše su pretraživali Tiffany ogrlice, narukvice i prstenje. 

Dior 

Najzanimljivi brend na Instagramu 2017. godine, Dior, na listi najpopularnijih luksuznih brendova na mreži ove godine zauzima sedmo mesto. Popularnost koju je Dior stekao na društvenim mrežama, treba pripisati trudu kreativne direktorke Marie Grazie Chiuri. Uspela je da na različite načine, poput čuvene majice “We should all be feminists”, da približi brend milenijalcima, koji su ga vrlo brzo zavoleli. Najviše su se pretraživale Dior naočare, kozmetički proizvodi, kao i Sauvage parfem.

Comments