Nakon višegodišnjeg manjka koncertnih turneja izazvanih pandemijom, ali i inflacijom – u 2023. muzičari su napokon obišli svet i fanove obradovali live izvođenjem numera sa poslednjih albuma. Osim za verne obožavaoce, novost je bila značajna i za njihove izdavačke kuće, imajući u vidu pozamašne cifre koje su pojedina imena donela, ostvarivši impresivan finansijski uticaj čak i na ekonomiju države (da, pričamo o Taylor Swift).

Prema najnovijem izveštaju Pollstara, vodećeg izvora u muzičkoj industriji, svetske Top 100 turneje su u 2023. zajedno ostvarile neverovatnih 9.17 milijardi dolara. Ovaj izuzetan rezultat, koji obuhvata period od 17. novembra 2022. do 15. novembra ove godine, predstavlja zapanjujući porast od 46% u odnosu na prethodnu godinu.

U nastavku teksta, pogledajte koje su to najuspešnije muzičke turneje u 2023. godini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Najuspešnije muzičke turneje u 2023: Top 5 izvođača

Taylor Swift: The Eras Tour

Taylor Swift je još jednom dokazala svoj status muzičke ikone spektakularnom The Eras Tour, koja je započeta nakon njenog 10. studijskog albuma Midnights (2022) i predstavlja jedinstvenu retrospektivu kroz sve faze pevačicinog stvaralaštva. The Eras Tour je obuhvatila 151 koncert na 5 kontinenata, sa prosečnom cenom ulaznice od 456 dolara, time zasluživši titulu najprofitabilnije turneje u istoriji – kao i prve koja je premašila iznos od milijardu dolara u prihodu. Pretpostavlja se da će Taylor Swift zadržati standardni udeo izvođača od otprilike 85%, što će zaradu pop zvezde učiniti većom od godišnjih ekonomskih prihoda u čak 42 zemlje, uključujući i Liberiju, koja ima više od 5 miliona stanovnika.

Osim što je postavila finansijski rekord u muzičkoj industriji, publici je pružila live iskustvo koje je trajalo više od tri i po sata. Sa impresivnom set listom od čak 44 pesme, podeljene u 10 različitih činova koji konceptualno prikazuju muzičarkine albume, publika je dobila priliku da doživi Taylor Swift u svim njenim reinkarnacijama.

Beyoncé: Renaissance World Tour

Renaissance World Tour je najprofitabilnija u njenoj dosadašnjoj karijeri, a najavljena je u februaru 2023. godine kao promocija njenog 7. studijskog albuma. Ujedno, za Beyoncé predstavlja prvi odlazak na svetsku turneju nakon pet godina, otkako je poslednji put obišla svet sa On the Run II Tour 2018. godine.

Verna publika, poznatija kao BeyHive, ispratila ju je od Stokholma, gde je turneja započela 10. maja 2023, pa sve do poslednjeg nastupa u Kanzasu, 1. oktobra 2023. Koncert je trajao između dva i po do tri sata i bio je podeljen u šest ili sedam činova. Scenski dizajn je podrazumevao skulpture, robotiku, kao i ultravioletnu tehnologiju, a R’n’B diva je izvodila nove numere redosledom sa albuma, isprepletavši ih hitovima iz svoje celokupne diskografije.

Springsteen & E Street Band: Springsteen and E Street Band 2023 Tour

Bruce Springsteen i njegov bend su opening nastup održali 1. februara 2023. godine u Tampi, na Floridi – time označivši svoju prvu turneju od 2017. godine. Turneja je prvobitno trebalo da bude održana 2020. godine kako bi promovisala album Letter to You. Međutim, usled pandemije COVID-19, bila je odložena sve do 2023. Sa prvobitnim datumima u SAD, turneja se proširila na Evropu, ponudivši globalno muzičko iskustvo sa karakterističnim zvukom Springsteena.

Coldplay: The Music of the Spheres World Tour

The Music of the Spheres World Tour je prvobitno najavljena 14. oktobra 2021. godine kao promocija devetom studijskom albumu benda. Turneja je karakteristična zbog svog fokusa na ekološku odgovornost i promovisanja održivog životnog stila, imajući u vidu da je Coldplay obećao novo posađeno drvo za svaku prodatu kartu. Počevši od Kostarike na Estadio Nacional u martu 2022. godine, Coldplay je demonstrirao svoje prepoznatljivo scensko umeće uz eksplozivnu upotrebu pirotehnike i konfeta, prilagođenih kako bi se smanjio štetan uticaj na životnu sredinu. U okviru njihove strategije za smanjenje emisije ugljen-dioksida (carbon footprint), bend je razvio prvu prenosivu bateriju za svetlo u saradnji sa BMW-om.

Harry Styles: Love On Tour

Harry Styles je, na svojoj drugoj solističkoj turneji Love On Tour, koja je promovisala njegov drugi i treći studijski album (Fine Line i Harry’s House), nastupao za verne fanove širom sveta. Trajala je 22 meseca, započevši 4. septembra 2021. u Las Vegasu i završivši se 22. jula 2023. u italijanskom gradu Reggio Emilia.

Love On Tour postala je jedna od prvih koncertnih turneja u Sjedinjenim Američkim Državama (koja je funkcionisala u punom kapacitetu) od početka pandemije COVID-19. Prva etapa donela je impresivnih 95 miliona dolara i prodala 719.000 karata tokom 42 koncerta u Severnoj Americi od septembra do novembra 2021. godine. Druga etapa generisala je dodatnih 55 miliona dolara i prodala 638.000 karata tokom 23 koncerta u Evropi od juna do jula 2022. godine. Ukupno, Love On Tour zaradila je 617.3 miliona dolara i prodala čak 5 miliona karata.

Pročitajte i ovo: Nicki Minaj je objavila dugoiščekivani 5. album: “Ovo je najveći poklon koji sam dala čovečanstvu”

Naslovna fotografija: pinterest.com

Milica Nešić

Comments