Jednoglasno tvrdimo kako obožavamo putovanja, a samo nekolicina zaista voli da putuje, dok ostatak zapravo misli na uživanje na dalekim destinacijma. Odnosno, mnogi vole da posećuju i obilaze interesantne lokacije, a samo odabrani uživaju u vožnji do krajnjeg odredišta. Ranac na leđa i palac u vis, porodični karavan, udobni voz, pustolovina na motoru ili autobus i gomila neznanaca – za koje god prevozno sredstvo da se odlučite jedno je bitno – put kojim se ide. Predstavljamo vam 10 najuzbudljivijih puteva na svetu.

Red Rock Scenic Road, Arizona

Jedan od najlepših puteva nalazi se u Arizoni. Izgrađen nadomak kanjona i šuma Kokoninjo, poznat je po neverovatnom pogledu na prugasti pejzaž crvenih stena. Okružen divljom prirodom, neprometan i širok – omiljeni je put za pasionirane ljubitelje vožnje i putovanja.

Slika 18 Najuzbudljiviji putevi sveta

Dužina ovog puta iznosi 23,32 km

The Overseas Highway, Florida

Dugačak je više od 205 km, a njegova lepota je u prekrasnom pogledu na okean. Nastao je na mestu nekadašnje železničke pruge koju je 1935. godine uništio uragan, a danas se smatra jednom od najvećih atrakcija jugozapadne obale Floride.

Slika 25 Najuzbudljiviji putevi sveta

Poznat je i po ogromnim gužvama za vreme leta

Icefields Parkway, Kanada

Ovaj put se nalazi u Alberti i smatra se najinspirativnijim delom ovog područja. Naime, okružen je nacionalnim parkovima, smaragdnim jezerima, prekrasnim dolinama i snežnim planinama. Ovo je ujedno i jedan od najopasnijih puteva, ako se u obzir uzmu nesvakidašnji vremenski uslovi tokom zime. Tada se često dešava da je ovaj 230 km dug put zatvoren.

Slika 32 Najuzbudljiviji putevi sveta

Mnogi ga znaju pod nazivom “Put 93”

Col de Turini, Francuska

Prolazi kroz francuske Alpe i nalazi se na nadmorskoj visini od 1,6 km. Poznat je po čudesnom pogledu na prirodu ovog planinskog venca, a jedan njegov deo ulazi u sastav staze za trku Formule 1 koja se tradicionalno održava u Monte Karlu.

Slika 41 Najuzbudljiviji putevi sveta

Tri puta je bio deo rute čuvene biciklističke trke “Tour de France”

Yungas Road, Bolivija

Reč je o uskoj traci koja podrazumeva da dva vozila moraju da sarađuju kako bi se bezbedno mimoišla. Slaba vidljivost i neobezbeđenost doneli su ovom putu neslavnu titulu najopasnijeg. Pre nekoliko godina je izvršena rekonstrukcija koja uključuje produženje asfaltiranog dela i izgradnju zaštitne ograde.

Slika 52 Najuzbudljiviji putevi sveta

Omiljena destinacija ljubitelja adrenalina

The Jebel Hafeet Mountain Road, Ujedinjeni Arapski Emirati

Dugačak je 11 km i predstavlja pravu atrakciju među biciklistima. Sastoji se iz tri trake, dve uzlazne i jedne silazne, a mnogi se slažu da je reč o jednom od najinspirativnijih planinskih puteva sa pogledom na pustinju.

Slika 6 Najuzbudljiviji putevi sveta

Bolivudski film “Trka” je delimično sniman na ovom putu

Guoliang Tunnel Road, Kina

Izgradnju ovog puta iniciralo je svega 13 meštana, a sagrađen je za rekordnih pet godina. Reč je o tunelskom putu koji prolazi kroz Taihang planine u provinciji Henan. Impozantna lokacija, reputacija “crne tačke” i pogled koji “ledi krv u žilama” zaslužni su što se smatra pravom turističkom atrakcijom ovog dela Kine.

Slika 7 Najuzbudljiviji putevi sveta

Poznat je i kao “Put koji ne oprašta greške”

Leh–Manali Highway, Indija

Ovaj indijski put prolazi kroz Himalaje i predstavlja jednu od trasa na najvećoj nadmorskoj visini. Svake godine, bajkeri iz celog sveta tradicionalno prolaze ovom maršutom i tako potvrđuju tezu da je reč o jednom od najboljih puteva sveta.

Slika 8 Najuzbudljiviji putevi sveta

Otvoren je svega četiri - pet meseci tokom godine

Iroha-zaka, Japan

Ukoliko ste osetljivi na vožnju – ovaj put bi mogao biti vaša noćna mora. Međutim, ukoliko ste od onih koji uživaju u svakom pređenom metru – ovo je jedan od najuzbudljivijih puteva. Veliki broj krivina označen je slovima iz drvenog japanskog pisma, a spojeno prvo i poslednje slovo predstavljaju naziv ovog puta.

Slika 9 Najuzbudljiviji putevi sveta

Interesanto je da u prošlosti nisu smeli da ga koriste žene i konji

Trollstigen, Norveška

Poznat je po oštrim krivinama i uzanoj traci. Iako je u nekoliko navrata proširen i dalje je vozilima dužim od 12,1 metara zabranjen prolaz. Sa njega se pruža božanstveni pogled na Stigfosen vodopade koji se smatraju prirodnom lepotom ove zemlje.

Slika 10 Najuzbudljiviji putevi sveta

U jeku sezone dnevno njime prođe oko 2,5 hiljada vozila


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments