Hot topics

#HairHacks: Glam frizura (savršena za sezonu žurki!) za koju su ti potrebne samo dve stvari

#StylishThrowback: Trendovi iz ’90. koje treba da uvrstiš u svoj garderober ove zime

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

U susret praznicima: 10 razloga da dragoj osobi (ali i sebi) nešto pokloniš – već danas!

Male stvari koje možeš da uradiš danas – za bolje sutra!

Ne “izlaziš” iz patika? Predstavljamo ti model koji ćeš ove zime obožavati – i nositi svakog dana!

Tijana @flawless_mess_ i Danijela @glam.prescription predlažu ideje za casual & business jesenje autfite

Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Želiš kreditnu karticu? Evo šta sve treba da znaš!

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

1/2

Kako izgleda kada pokret i ritam postanu deo jedne modne linije, a kako modna linija izgleda kada je osmišljava bivši farmaceut? I kako izgledaju modni komadi napravljeni od tradicionalnog tekstila, a kako oni koje je dizajnirao strastveni zagovornik zaštite životne sredine?

Ovako bi ukratko mogla da se opiše modna idustrija koja trenutno cveta u Nigeriji, odnosno u jednom od najvećih gradova na afričkom kontinentu – Lagosu. Ujedno se u ovom gradu nalazi i jedna od najvećih luka na kontitentu, a Lagos je i značajan finansijski centar, te i ne čudi što se ovaj grad razvija i u drugom smeru i što je upravo ovde, poslednjih godina, došlo do popularizacije kulture i modne industrije. Umetnički sajmovi, kulturni događaji, međunarodni festivali posvećeni književnosti, muzici I modi bivaju sve posećeniji i što je najvažnije – imaju i šta da ponude. Nikako ne treba zanemariti i činjenicu da je početkom ovog novembra upravo u Lagosu održan najveći modni događaj – GTBank Fashion Weekend.

Izdvajamo pet nigerijskih dizajnera, koji ne samo da unose novine u modni svet, već koji se zbog svoje kulture i drugačijeg smisla za kreativnost izdvajaju od ostalih.

Mfon Ogbonna – farmaceutkinja sa stilom

Četrdesetogodišnja Mfon Ogbonna svoju karijeru započela je u belom mantilu kao farmaceutkinja. Međutim, svoj mantil odlučila je da odloži na neko vreme, kako bi se posvetila onome što istinski voli, a to je moda. Inspiracija su joj svakako bili medicinski specijalizovani časopisi, gde je umesto onoga što bi trebalo da je zanima, gledala ono što će joj odrediti životni put kasnije. Kako kaže, iskustvo koje je stekla kao farmaceutkinja i sada koristi u svojoj dizajnerskoj karijeri, međutim, pored te ozbiljnosti koju je zadržala, kaže da je u suštini i dalje “divlje dete”, što se odražava i na njenu kolekciju. Njen brend nosi naziv Idma-Nof. Predstojeću kolekciju proleće/leto 2020 čini lokalno izrađeni tekstil i specijalno izrađena svila, sa printom koji oduševljava.

Ian Audifferen – makrobiolog u modi

Još jedna osoba koja dolazi iz sasvim druge sfere oprobala se u modnoj industriji i pobrala odlične kritike. U pitanju je dvadesetdevetogodišnji Ian Audifferen, koji je inače diplomirao makrobiologiju, ali je poželeo da svoje kreativne momente pretoči u nešto drugo, odnosno u brend Tzar Studios. Smatra da je sve počinje od tkanine i da je to najvažniji element celokupnog dizajnerskog procesa. Zato se igra sa teksturom i tkaninom kako bi svojim modnim komadima dodao “dubinu”, ali u isto vreme zadržao tu zabavnu crtu. Počeo je od linije običnih košulja, ali se kasnije brend razvio i sada uključuje materijale specifične za afričku kulturu, nesrazmerne košulje, duže košulje i košulje haljine nepravilnih šara i oblika.

Editors choice