Dosta toga smo videli u kolekcijama za jesen/zimu 2018. i nije baš sasvim jednostavno izvući ključne reči koje bi objedinile sve, ali jedna sasvim odgovara gotovo svim kolekcijama. Vintage. Zahvaljujući svilenim maramama koje nas pomalo podsećaju na one koje nose naše bake, tradicionalnim krojevima odela od tvida, krojevima i siluetama umnogome inspirisanim 80-im i aksesoarima sa croc paternom, sve vreme osećamo pomalo kao da nismo baš sasvim u 2018. već koju deceniju unazad. I tako, dok je s jedne strane dominantan Gucci uticaj i struja koja dolazi odatle, mnogo toga što smo videli u ovoj sezoni nema nikakve veze sa Gucci preterivanjima i napaja se sa potpuno drugog izvora. Tvid, veštačko krzno i printovi na maramama Richard Quinn su se apsolutno isticali ove sezone koja je u mnogome mash-up različitih referenci i dizajnera koji su se inspirisali vintage modom i od nje napravili savremene komade.

Vintage printovi, kao što su šah polja ili klasični svileni šalovi, daju dašak sofisticiranosti prošlih vremena, tvom celokupnom looku, dok sami aksesoari bude blago podsećanje na još davniju modnu prošlost. Što se tiče trendova kada su haljine u pitanju, mesto broj jedan dele krojevi i oblici 80-ih i rascvetani floralni elementi koje pamtimo sa starih tapeta. Brendovi poput Miu Miu, Richard Quinn, Toga i Burberry su bili pravi pioniri vintage trendova, dok su se ostali poput Staud, Nanushka i Rotate pridružili usput i nastavili da održavaju nasleđe živim. U to ime, da odamo priznanje trendu koji je obeležio našu zimu predlažemo ti sjajne komade koje možeš da nabaviš i u najbližoj vintage second hand radnji.

Tvid i karirano

Dizajneri su za zimsku sezonu oduvali prašinu sa ovih materijala i oživeli ih dajući im novi duh, novim, raskošnim nekada i neočekivanim koloritom i zanimljivim krojevima. Svi, od Miu Miu do Calvin Kleina su se igrali i eksperimentisali sa tvidom.

Comments