Polako se budimo i zimu ostavljamo po strani, što znači da sitno odbrojavamo do proleća. Za to vreme ćemo imati priliku da se resetujemo, saberemo sami sa sobom i odaberemo nove komade odeće, ali i nakita. Jedno je sigurno – nedelje mode su donele pregršt inspiracije, međutim, ipak – nakit je najveći prolećni trend.

Prelazak u novu sezonu mnogima može da predstavlja dodatnu vrstu pritiska, da se troši na novu odeću kako bi se ispratili trendovi. Međutim, ako pogledamo ekonomiju, to baš i nije toliko razumno. Alternativa koja će osvežiti vašu garderobu i stajlinge jeste upravo nakit. Čak i da uložite u kvalitetan komad nakita, znajte da će vam se investicija kasnije isplatiti.

Aksesoar je uvek bio najlakši način da se u svakodnevne autfite unese svežina. Ne mora to nužno da bude nakit, već se možete igrati sa različitim dezenima šešira i torbi. Ipak, sa nakitom se ređe greši, naročito ako dodate popularne ornamente.

Kod brendova KNWLS, Bottega Veneta i Rokh smo videli minđuše koje liče na minijaturne skulpture. U isto vreme, primetili smo lisice u obliku narukvica na revijama brendova ACNE Studios, Kim Shui i Tory Burch. Zatim, mogle su se videti ogrlice u svim varijantama, od sitnih lančića kod Jila Sandera do ogromnih srebrnih lanaca Michaela Korsa. Kako bismo vam olakšali prelazak iz zimske u prolećne trendove, izabrali smo nakit koji će biti najveći prolećni trend 2023.

Srebrni nakit

Vraćajući se u velikom stilu, rebrni nakit ponovo stupa na scenu. Toliko dugo se činilo da je srebro zaboravljeno zbog trenda zlata, ali se na modnim pistama pojavilo u novom ruhu. Osim što su metalik-srebrni odevni komadi popularni, srebrni nakit je must-have ove sezone. Inspiraciju crpite sa revije Michaela Korsa jer je tu viđeno mnogo srebrnog nakita, naročito dugih lanaca. Brendovi Saint Laurent, Bottega Veneta i Missoni su prikazali duguljaste, srebrne minđuše u svim oblicima. Jason Wu se odlučio za velike minđuše u srebrnoj i beloj boji koje imaju efekat talasa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paco Rabanne (@pacorabanne)

Minđuše skulpture

Ranije se fin nakit smatrao umetničkom formom, međutim, to vreme je odavno iza nas. Proteklih nekoliko sezona poraslo je interesovanje za skulpturalnim minđušama. Definitno su modni dizajneri prigrlili detalje koji izgledaju kao da su izvučeni iz muzeja moderne umetnosti. Na revijama, Tory Burch, Trussardi i Masha Popova, činilo se da su dizajneri pozajmili skulpture i smanjili ih kako bi od njih napravili minđuše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MASHA POPOVA (@mashapopovap)

Narukvice

Sigurno su se mnogi setili revija iz osamdesetih i onih s početka dvehiljaditih godina kada nisu mogli da pobegnu od zveckanja narukvica. Tada crveni tepih nije mogao da se zamisli bez šljokičastih narukvica. To je jedan od trendova za koje se može reći da su obeležili određeni vremenski period, a sada se vratio na modne piste. Naravno, dizajneri su se odlučili za moderniji izgled narukvica, pa su poboljšali tehniku izrade i sam dizajn. Bally je napravio narukvice koristeći zlato i šareno drago kamenje. Saint Laurent se odlučio za narukvice sa geometrijskim oblicima postavivši ih preko rukava kaputa i prozirnih haljina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SAINT LAURENT (@ysl)

Narukvice za nadlaktice i podlaktice su, takođe, ponovo popularne, što dokazuju revije Tory Burch i Kim Shui, koji su se odlučili za skulpturalne narukvice za nadlaktice i podlaktice. Simkhai je odabrao potpuno belu kombinaciju sa samo jednom zlatnom narukvicom na nadlaktici. Deluje kao da su dizajneri želeli da izazovu iznenađenje među zvanicama i da dokažu da stari trend ipak može da izgleda moderno i kul.

Prstenje

Tema ovogodišnjih revija definitvno obuhvata slojeve, čak i sa prstenjem. Slično kao i drugi trendovi, sa prstenjem se igralo u velikoj meri, te smo mogli videti da su modeli na prstima imali minimum dva ili tri prstena. Takođe, prstenje je imalo kontrastne metale, stilove i siluete kako bi se dobio osećaj maksimalističke estetike. Bronx and Banco u dizajnirali zlatni ovalni prsten sa daškom srebra. Jil Sander je dizajnirala prsten od epoksi smole, a Masha Popova nam je donela šareno prstenje sa dragim kamenjem. Savet – što više prstenja na šakama, to bolje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JIL SANDER (@jilsander)

Broševi

Iako možda mlađim generacijama deluje kao starinski dodatak, nije da nema istine jer su broševi postali popularni u viktorijanskom dobu, a izašli iz mode sedamdesetih godina. Uprkos tome, ovaj dodatak je ponovo uspeo da zaokupi pažnju i maštu dizajnera. Prvi put smo na jesen videli da postoji naznaka da će se broševi vratiti, što se ispostavilo kao tačno. Roberto Cavalli nam je doneo broševe u obliku palmi, a Masha Popova ih je predstavila sa nosorozima. Dries Van Noten se potrudio da izloži broševe od ručno duvanog stakla i metala, dok se Ujoh igrao sa cvetnom estetikom, srebrom i zlatom, a Tory Burch se odlučio za pletene i svilom ukrašene skulpturalne 3D broševe.

Čoker ogrlice

Grunge estetika je već neko vreme među omiljenim, te ne čudi što su se čokeri ponovo vratili. Čokeri su vladali jesenjim kolekcijama, a videli smo da su za proleće još oštrijeg dizajna. Isabel Marant je podigla dizajn čokera na viši nivo, dodala mu je slojeve i sitne perle, dok je Paco Rabanne prikazao deblju verziju čokera. Videli smo ogrlice sa još grubljim elementima, uključujući krstove koje su prikazali Blumarine i Aniye Records, a tu su bile i bodlje ACNE Studios. Ipak, najmoderniji pristup imao je brend Enfants Riches Déprimés, prikazavši crni somotski čoker sa kašikom. Coperni se odlučio za srebni čoker koji liči na kabl.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by coperni (@coperni)

Cvetni nakit

Iako je proleće, previše je očigledno da su cvetni detalji ponovo popularni, pa su dominirali modnim pistama, bilo da se radi o nakitu, odeći ili obući. Ruže smo viđali na haljnama, sakoima, pantalonama… I što se nakita tiče, bilo je mnogo cvetnih dezena. Zimmerman, Susan Fang i Jason Wu su prikazali cvetne minđuše, a Vivetta i ACNE Studios su predstavili cvetne čokere. Čak su i kristalne ogrlice i narukvice bile ukrašene 3D ružama kod Alessandre Rich. Cveće na nakitu u proleće možda jeste kliše (setite se Mirande Priestly), ali se pokazao veoma lepim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Acne Studios (@acnestudios)

Pročitajte još i: Prolećni modni trendovi za 2023. koji će vam doneti more komplimenata

Naslovna fotografija: instagram.com/AcneStudios

Marija Gavrilović 

Comments