Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Promocija novih destinacija: Avio-karte počev od 99 evra

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Valentine’s Day what?! Mesto na kojem ćeš se odlično provesti sa svojim drugaricama, *onog* dana u februaru!

Koliko je svako od nas zaista “ja” kada je online? Koliko su naši blogovi, postovi i profili zapravo prikaz naše ličnosti? Može li se, uopšte, biti ista osoba sa istim osobinama, manama i vrlinama u dva tako različita oblika komunikacije kao što je online interakcija sa ljudima sakrivenim iza svojih nikovanih alter ega i razgovor licem u lice sa osobom od krvi i mesa? Jesmo li bolji, pametniji, atraktivniji, prihvaćeniji i uklopljeniji ako se izražavamo preko tastature ili nam taj nevidljivi zid pruža zaštitu od nepoznatih individua i nas samih? Naših mahinalnih reakcija i gestova koji ponekad govore i više od reči? U suštini svega je komunikacija, ali bez bojazni da ćemo reći ili uraditi nešto glupo, a takođe i sigurnost od tuđih postupaka. U ovakvoj komunikaciji možemo da budemo neko drugi ili neko bolji, možemo da ne budemo “ja” kakvi jesmo, već “ja” kakvi želimo da budemo. I sve je to OK, ako se ne pretera.

Meni se sviđa moj online “ja” pod pseudonimom Lutka Lutka Bgd. Deluje mi elokventnije, snalažljivije, opuštenije, ne zbunjuje se kada priča, manje smara i, iskreno govoreći, ima više prijatelja nego ona regularna. Malo je onih koji me znaju off i online pa ću njima i prepustiti konačni sud, ali mislim da bi Lutka mogla od Lutke Lutke Bgd štošta da nauči. Ali sada ide ono najteže pitanje: gde se razlaz između “ja u RL” i “ja online” uopšte desio?

doc4slika 600 Naličje Avatara

Koliko sličnosti i razlika imaju vaša RL persona i vaš avatar?

Zašto i kako negujemo naše avatare i posvećujemo toliko pažnje šta drugi o njima (nama) misle i govore? Dobro, jasno je da svi žele da budu voljeni i prihvaćeni, ali ako zaista postoji razlika u tim ličnostima, kako se ona desila i zašto nastavlja da postoji?  Ovo će, čini mi se, biti jedan od postova koji će se mahom sastojati od pitanja bez pravog odgovora, ali pošto u RL nemam sa kim da podelim ova razmišljanja i razmenim stavove, onda ih postavljam ovde. Internet nam je omogućio da brzo i jednostavno nađemo i komuniciramo sa istomišljenicima koji nam geografski uopšte ne moraju biti blizu. Za čas se razmeni mail, ode se na chat ili se pokrene Skype i razdaljina izgubi smisao u cyber prostoru. Jesmo li onda ono što zaista jesmo? Nesputani socijalnim statusom, skrupulama i običajima? Da li u takvim uslovima kažemo ono što zaista mislimo ili se i online pretvaramo kao i offline, samo sa drugim motivima i na druge načine? Gubimo li svoj identitet ili dobijamo još jedan? Ili dva? Ili više, u zavisnosti u kojoj se “mreži” nalazimo? Pre nego što odlutam u dubine nepovezanih razmišljanja, najbolje će biti da jednostavno pitam: Koliko sličnosti i razlika imaju vaša RL persona i vaš avatar?


Lutka Lutka Bgd– Ne postoji rešenje za koje ona nema problem, po opredeljenju veštica!

Editors choice