Modne kombinacije zbog kojih ćeš poželeti da jesen traje tokom cele godine!

WANNABE DIGITAL AWARDS 2018: Počelo glasanje publike za izbor najboljih influensera!

5 stvari koje sam naučila tokom studiranja, a nemaju veze sa fakultetom

16 malih boostera samopouzdanja za dane kada nisi sva svoja

4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

Koliko je svako od nas zaista “ja” kada je online? Koliko su naši blogovi, postovi i profili zapravo prikaz naše ličnosti? Može li se, uopšte, biti ista osoba sa istim osobinama, manama i vrlinama u dva tako različita oblika komunikacije kao što je online interakcija sa ljudima sakrivenim iza svojih nikovanih alter ega i razgovor licem u lice sa osobom od krvi i mesa? Jesmo li bolji, pametniji, atraktivniji, prihvaćeniji i uklopljeniji ako se izražavamo preko tastature ili nam taj nevidljivi zid pruža zaštitu od nepoznatih individua i nas samih? Naših mahinalnih reakcija i gestova koji ponekad govore i više od reči? U suštini svega je komunikacija, ali bez bojazni da ćemo reći ili uraditi nešto glupo, a takođe i sigurnost od tuđih postupaka. U ovakvoj komunikaciji možemo da budemo neko drugi ili neko bolji, možemo da ne budemo “ja” kakvi jesmo, već “ja” kakvi želimo da budemo. I sve je to OK, ako se ne pretera.

Meni se sviđa moj online “ja” pod pseudonimom Lutka Lutka Bgd. Deluje mi elokventnije, snalažljivije, opuštenije, ne zbunjuje se kada priča, manje smara i, iskreno govoreći, ima više prijatelja nego ona regularna. Malo je onih koji me znaju off i online pa ću njima i prepustiti konačni sud, ali mislim da bi Lutka mogla od Lutke Lutke Bgd štošta da nauči. Ali sada ide ono najteže pitanje: gde se razlaz između “ja u RL” i “ja online” uopšte desio?

doc4slika 600 Naličje Avatara

Koliko sličnosti i razlika imaju vaša RL persona i vaš avatar?

Zašto i kako negujemo naše avatare i posvećujemo toliko pažnje šta drugi o njima (nama) misle i govore? Dobro, jasno je da svi žele da budu voljeni i prihvaćeni, ali ako zaista postoji razlika u tim ličnostima, kako se ona desila i zašto nastavlja da postoji?  Ovo će, čini mi se, biti jedan od postova koji će se mahom sastojati od pitanja bez pravog odgovora, ali pošto u RL nemam sa kim da podelim ova razmišljanja i razmenim stavove, onda ih postavljam ovde. Internet nam je omogućio da brzo i jednostavno nađemo i komuniciramo sa istomišljenicima koji nam geografski uopšte ne moraju biti blizu. Za čas se razmeni mail, ode se na chat ili se pokrene Skype i razdaljina izgubi smisao u cyber prostoru. Jesmo li onda ono što zaista jesmo? Nesputani socijalnim statusom, skrupulama i običajima? Da li u takvim uslovima kažemo ono što zaista mislimo ili se i online pretvaramo kao i offline, samo sa drugim motivima i na druge načine? Gubimo li svoj identitet ili dobijamo još jedan? Ili dva? Ili više, u zavisnosti u kojoj se “mreži” nalazimo? Pre nego što odlutam u dubine nepovezanih razmišljanja, najbolje će biti da jednostavno pitam: Koliko sličnosti i razlika imaju vaša RL persona i vaš avatar?


Lutka Lutka Bgd– Ne postoji rešenje za koje ona nema problem, po opredeljenju veštica!

Editors choice