Modni svet je izgubio još jedno veliko ime. Ovim tekstom pozdravljamo se od Manfreda Thierryja Muglera, francuskog modnog dizajnera koji je jedna od ključnih figura modne promene koja se desila u periodu osamdesetih godina prošlog veka. U toku svoje duge karijere, Mugler je istraživao granice modne forme i umetničkog izraza, a njegove kreacije nosile su poznate ličnosti kao što su David Bowie, Grace Jones, Lady Gaga, Beyonce, Cardi B, Irina Shayk, Kim Kardashian… Mugler je ostavio neizbrisiv trag, a zahvaljujući njegovoj kreativnoj slobodi, mnogi mladi dizajneri su kasnije pronašli svoj jedinstven izraz, inspirisan njegovim idejama.

Fokus Muglerovih kreacija bile su snažne žene, takoreći Amazonke, širokih ramena i uskog struka – gotovo superherojke svoga doba. On je kreirao futurističke i nesvakidašnje odevne komade i siluete koje će naglasiti njihova tela i predstaviti ih u punom sjaju. Pored očekivanih, standardnih materijala koristio se providnim materijalima, oklopnim strukturama, visokim sjajem, perjem, krljuštima… svime što bi mu dopustilo da dosegne svoju kreativnu viziju. Mugler je kreirao sopstveni modni svet, onaj koji prevazilazi estetiku prošlosti i budućnosti – i njegov svet će uvek ostati aktuelan.

Upravo zbog toga što je u fokusu Muglerovih kreacija uvek bila snažna i nesvakidašnja žena, poznate ličnosti su volele da nose njegove nove, ali i vintidž kreacije. Tako smo 2019. godine na Met Gala večeri Kim Kardashian mogli videti u nezaboravnom wet look autfitu iza kojeg je stajao upravo Mugler, a iste godine je i Cardi B crvenim tepihom u okviru dodele Grammy nagrada prošetala u vintidž Mugler “školjka” haljini.

Comments