Svaka druga žena u Srbiji i svaka treća žena u svetu doživi neki oblik rodno zasnovanog nasilja. Rodno zasnovano nasilje dešava se svuda i niko nije pošteđen.

Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, UN Women, u okviru najveće svetske inicijative “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, sprovodi u Srbiji brojne aktivnosti i događaje od 25. novembra do 10. decembra, pod sloganom Orange the world #HearMeToo”.

nasilje 1 e1543317037879 Nasilje nije samo fizičko i mora biti prijavljeno!

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembar), UN Women je organizovala konferenciju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ambasadom kraljevine Norveške u Beogradu, na kome je pokrenut veliki projekat za “Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”.

“Nasilje moramo da nazovemo pravim imenom i nasilje nije samo fizičko. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici zaista je doneo značajne promene i osnažio i motivisao žene da prijave nasilje”, izjavila je na konferenciji gđ. Milana Rikanović, direktorka UN Women u Srbiji, i dodala da se ženama mora poslati jasna poruka da nisu same.

UN Women će naredni događaj u okviru kampanje organizovati u četvrtak, u virtuelnoj stvarnosti “Nazovi nasilje pravim imenom”, u Narodnom muzeju u Beogradu. Svi posetioci će putem VR tehnologije moći da iskuse tipične oblike psihološkog nasilja nad ženama, a koje u društvu često nije prepoznato. VR instalacija biće izložena za sve sugrađane u Narodnom muzeju do 10. decembra, kao i u Ikea izlogu u Knez Mihajlovoj. Reč je o jednom mladom beogradskom paru koji zivi na Dorćolu. Uz pomoć VR tehnologije gledalac će se naći sa njima, u njihovom stanu i prisustvovati sceni psihičkog nasilja u vezi sa dopisivanjem preko SMS-a.

Događaj se realizuje u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji finansira Evropska unija, a sprovodi agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i Ministarstvom za evropske integracije.

O “16 dana aktivizma”: 16 dana aktivizma je globalna kampanja koja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Sprovodi se u cilju prevencije i eliminacije psihičkog, fizičkog i seksualnog nasilja nad žemnama. Kampanja je nastala u okviru Centra za žensko globalno liderstvo na Univerzitetu Ratgers 1991. godine, kao godišnja akcija koja zahteva ukidanje svih vrsta nasilja nad ženama. Od tada, kampanju širom sveta obeležava preko 5.000 organizacija u više od 180 zemalja.

Comments