Izložba Nataše Ilić, pod nazivom Kosmos, biće otvorena u petak, 27. avgusta u izložbenom prostoru Re-Kreativnog centra Silosi Beograd. Ljubitelji slikarstva i arhitekture, ali i naučne fantastike, moći će da urone u kosmičke prizore i nestvarne prostore svakog dana u periodu između 19 i 23 časa, sve do 5. septembra. Posetioci će tokom trajanja izložbe svakodnevno imati priliku da u galeriji Silosa upoznaju umetnicu i razgovaraju sa njom.

“Kosmos” je kolekcija slika nastalih u protekle dve godine iz prethodnih studija “Horizonti” i “Pejzaži gradova”, a postavku čine 22 akrila na platnu većeg formata. Kako Nataša Ilić navodi, “Kosmos” se sastoji iz dve struje: “Prva struja je prikaz apstraktne vizualizacije međuprostora planeta, zvezda, kosmičkih eksplozija, crnih rupa, crne materije i sila Univerzuma koje drže sistem, a druga struja gubi apstraktno i priča o jako udaljenim prostorima i dalekim pejzažima”. Nataša Ilić je diplomirani arhitekta Univerziteta u Beogradu, a slikarstvom se profesionalno bavi od 2014. godine i iza sebe ima nekoliko samostalnih izložbi. Arhitekturu i slikarstvo je povezala sa dizajnom enterijera, od hotela preko individualnih stambenih jedinica, pa sve do javnih prostora.

Nakon zajedničke izložbe Svetlane Ninković i Sare Kujundžić, Kosmos će biti druga po redu postavka u galeriji Silosa koja će i ubuduće biti posvećena upravo ovdašnjoj umetničkoj sceni. I sam ulaz u galeriju je delo naše proslavljene muralistkinje Jane Danilović koja ovih dana radi na razradi i svojevrsnom nastavku murala “Gaia’s Heart”, zajedno sa našom svetski čuvenom grafiti umetnicom TKV (Saška Petković).

Izlozba Kosmos scaled e1629979423594 Nataša Ilić otvara Kosmos u  beogradskim Silosima

Silosi, kao svojevrsni spomenici brutalističke arhitekture na obali Dunava, novi život dobili su zahvaljujući “Gaia pokretu”, neprofitnoj organizaciji koja u njima razvija programe iz oblasti umetnosti, obrazovanja, rekreativnog sporta i zaštite životne sredine. U ovoj, svojevrsnoj “nultoj” godini Silosa, već su održane i konferencije na temu pčelarstva, degustacije meda, vina i pekarskih delikatesa, u saradnji sa ekoloških pokretom Supernatural, u okviru Silosa otvoren je i Medonosni vrt. Nedaleko od njega zasađene su i prve urbane bašte, dok će u bliskoj budućnosti Silosi sadržati i interaktivni muzej, event centar, kao i niz drugih sadržaja tokom cele godine. 

Pored edukativnih programa, održani su i muzički događaji u organizaciji Lovefesta i Beata, na kojima su nastupali Anfisa Letyago i brojni domaći izvođači kao što je Kristijan Molnar, ujedno i muzički urednik Silosa, te njegovi brojni gosti koji su svakog vikenda nastupali u Ponti, letnjem baru u okviru Silosa. Među njima je i naša poznata voditeljka Una Senić, koja pored nastupa na svom serijalu “Full Moon” žurki, drži i humanitarne radionice kundalini joge. I ovogodišnji, dvostruki 54. i 55. Bitef stiže u Silose, i to sa festivalom savemenog cirkusa – “Cirkobalkana 9”, koji će se od 16. do 25. septembra održati na poljani pre ulaza u zonu.

Ulaz u zonu Silosa nalazi se na kraju ulice Dunavski kej, broj 46, na Dorćolu, iza rampe nekadašnje fabrike “Žitomlin” i otvoren je za posetioce svakog dana od 12 časova do ponoći, a vikendom do 1 čas iza ponoći.

Comments