Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Nauči ćerku da voli i prihvata svoje telo

Nauči ćerku da voli i prihvata svoje telo

1/3

A da li ti voliš svoje telo? Ako se i sama dobro osećaš u svojoj koži, velike su šanse da svojoj devojčici to samopouzdanje preneseš direktnim putem, čak i ako ona uopšte ne liči na tebe i nije građena kao ti. Dovoljno je da je voliš (nju i njeno telo) kao deo sebe, da se raduješ njenoj ženstvenosti i ne predstavljaš joj ništa što se tiče telesnog života kao sramno i neprihvatljivo. Deca se ugledaju na nas – ako smo slobodni i opušteni i ona će verovatno biti (osim ako im to ne namećemo na neki agresivan način).

Dete počne da istražuje svoje telo čim ugleda svoje ručice, a kad njima uspe da dohvati prstiće na nogama, to je prava istraživačka pobeda. Što je motorika bolja, istraživanje je lakše i delovi tela su dostupniji, dete raste i upoznaje svoje telo. Deca vole da budu gola i nesputana, naročito u periodu kad se oslobađaju pampersa. Negde oko pete godine javlja se stid (nije obavezno) koji psiholozi tumače kao izraz svesti o svojoj telesnosti. Kod dece koja se ne sreću sa stidom kao konceptom vaspitanja, razvija se pre potreba za privatnošću, nego stid u odnosu na telesnost.

Naravno, telesnost postaje važna i svest o njoj se povećava sa ulaskom u pubertet, a to se dešava negde oko dvanaeste godine – to je savremeni prosek. Promene su izrazite, ženstvenost i seksualnost su došle na red (i ostaće bitne verovatno uvek). Rast grudi nije prijatan, ali je izvor radosti i ponosa, prva menstruacija će možda izazvati suze, ali treba je proslaviti. U ovom periodu potvrdiće se ono što verovatno već znaš – od koga je šta nasledila, jer se i vreme ulaska u pubertet nasleđuje, kao i građa, kao i dužina i obinost menstruacije. Možda tvoja devojčica neće biti spremna da postane devojka, kad promene počnu, a možda će se radovati, jer je jedva čekala. U oba slučaja, ulazak u svet žena može da bude spontan, prirodan, oslobođen pritiska nerealnih očekivanja, uglavnom u zavisnosti od toga koliko je imala podrške da se razvija svojim tempom, da otkriva sebe i bude ono što jeste.

brooke cagle 70750 unsplash Nauči ćerku da voli i prihvata svoje telo

Editors choice