Veza glamura sa ličnostima koje su sebe doživljavale raskošno i činile raskoš je posve prikladna. Činjenica je da se Holivud izdvojio kao mesto glamura, za  vreme od 1945. do 1960. godine, počevši sa swing-om, onda preko bljeska starleta,  poput Rite Hejvort (Rita Hayworth)  i čuvenog seksipila Merilin Monro (Marilyn  Monroe), pa sve do magične Marlen Ditrih (Marlene Dietrich). Danas je drugačija scena, pa otud i drugačiji likovi. Jer, teško je razaznati da li je glamur u izvornom obliku negde prepoznat.

873169953 ebf44062a5 o Ne ličiš ni na koga

Bilo kako bilo, da počnemo sa Ritom. Gospodarila je scenom, ujedno i pokretom, izdvajala se glasom, zračila duhom…Rođena je u Njujorku, otac joj je bio poznati španski igrač koji je ćerku vrlo rano uveo u svet plesa. Zaigrala je u filmu ,,La Fiesta“ sa osam godina. Kasnije su se samo nizali uspesi. Sa osamnaest godina je sklopila  ugovor sa poznatom kućom ,,Fox“.  Svoju najbolju ulogu ostvarila je u filmu ,,Gilda“.  Ipak, mora se priznati da pečat na njen imidž pin-up boginje, stavlja tadašnji fotograf magazina “Life”, slikajući je dok senzualno kleči na krevetu, obučena u svilenu spavaćicu, ukrašenu čipkom.

Fotografija je izazvala opštu senzaciju i oduševljenje, zahvaljujući čemu je taj broj prodat u neverovatnih 5 miliona primeraka! Interesantno je da su tokom Drugog svetskog rata, slike Rite Hejvort bile najtraženije među vojnicima, ali i raznim servisnim radnicima, koji su bili opčinjeni njenom lepotom i seksipilom. Privatan život joj je bio veoma nesređen. Imala je za sobom pet brakova i ćerku Rebeku. Čak ni ugovor sa “Columbia pictures” nije potpisala zbog direktora sa kojim se nije upustila u ljubavnu  vezu. Njena emocionalna nestabilnost uvukla ju je u tužan svet alkohola. A šezdesetih godina prošlog veka manifestuju joj se prvi simptomi Alchajmerove bolesti od koje je i umrla, 14. maja 1987. godine. Svoj poslednji film “The Wrath of God” snimila je 1972. godine, dok je 1977. nagrađena priznanjem za trajan doprinos filmu.

Što se, pak, Marlen Ditrih tiče, ona je  gradila mit o sebi na skupocenoj jednostavnosti i večitoj tajni. Za film “Maroko” (“Morocco”), dobila je Oskara za glavnu žensku ulogu 1930.godine.  Nikada se nije vratila u Nemačku, sem što je izrazila želju da tamo bude sahranjena. Sve oko Marlen Ditrih bilo je tajno, zagonetno, dobro skriveno i stalno otvoreno pogrešnom tumačenju. Ona, sama, umela je veoma dobro da kontroliše informacije o sebi, počev od pažljivog ,,filtriranja” podataka o bogatom biseksualnom ljubavnom životu, pa sve do brige o osvetljenju i scenografiji dok su je slikali. Skandali koje je čitavog života izazivala, bili su uvek rezultat promišljene provokacije i jasnog ličnog stava. Ništa na njoj nije bilo spontano, sem doslednog individualizma.

Obe svetske dive “umele su da nose svoje vreme”. Takođe, moglo bi se reći i da u ovoj epohi, bivša članica grupe Moloko, Rojsin Marfi (Róisin Murphy), nosi “to” što obuče i biva drugačija. Svaki put. Malo pre 21. veka, princeza Diana je znala šta će sa biserima,  jer su se na njoj oni isticali.

Međutim, hladnija komunikacija koja nas je uvela u moderno doba novih tehnologija, čini da gledamo u drugačije svetlo.  Moderno, novo, sofisticirano. Prevashodno dostupno, jer su modeli ponašanja poprimili cyber epitet. Globalizacija je “pomogla” Internetu da razvije Social Network, gde se istinska komunikacija često zanemaruje. Dizajn ima bržu, interaktivnu funkciju. Inače, profesor Interaktivnih medija, mr. Predrag Nikolić, kaže da je Internet mnogo stvari. Ali, vrednosti glamura bi mogle da se sjedine samo u eliti, i time masovno društvo ispada iz igre. Glamur je namenjen pojedincima i jakoj individualnosti.

Sa druge strane, italijanski sociolog Vilfredo  Pareto (Vilfredo Pareto) smatrao je da u kojoj god epohi živeli na vlasti je uvek oligarhija. Posebno je isticao cirkulaciju elita koja je podrazumevala smenjivanje jedne aristokratije drugom. Tako se i izdvaja jačina seksipila Marlene Ditrih kojom je vladala  kada se upale svetla i uključi kamera. Ona je znala kako da stane ispred drugih. Mada, isticanje u glamuru ne bi trebalo da bude površnost. Pre je datost.

I na kraju, film “Koko pre Šanel” (“Coco before Chanel”) otkrio je rečenice: “Ti imaš drugačiju sudbinu. Ne ličiš ni na koga.” Glamur je to. To su njegove vrednosti: magija, posebnost, skupocena jednostavnost, raskoš, strong personality i elitizam.


Biljana Dimčić je diplomirani politikolog za novinarstvo i komunikologiju. Naučila je mnogo toga na Fakultetu politickih nauka i isti bi upisala ponovo. Odnosi s javnošću su joj strast. Veruje da politika i moda imaju nešto zajedničko. Fakultet informacionih tehnologija, gde je radila kao PR menadžer,  ostao u lepom sećanju. Internet je mnogo stvari, ali i revolucionarna pojava modernog doba. Ne voli površnost, misteriozna u svojoj suštini, prema njenom mišljenju – stil je sve.

Comments