Laskavo je i prijatno kad vam ljudi ukazuju pažnju i poštovanje, kad znate da izazivate simpatije i da “imate moć” da se dopadnete. Najčešće, ljudima se dopadaju oni koji se uopšte ne trude da se dopadnu, ali jesu šarmantni, duhoviti, oštroumni, otvoreni, zainteresovani. Međutim, ako vam je stalo da ostavite pozitivan utisak, da izazovete simpatije i divljenje, možete isto tako biti uspešni u tome, jer se trudite, odnosno, jer svesno koristite svoje prednosti. To je oblik manipulacije. Kada naviknete da na taj način manipulišete svojim osobinama za koje znate da su dopadljive i da im niko ne odoleva, ulazite u manipulativnu petlju – i vi sami postajete žrtva sopstvene manipulacije. Ego se hrani odobravanjem, a ličnost se identifikuje sa egom i stvara se oblik zavisnosti – od odobravanja, priznanja, prihvatanja, od osmeha koje izazivate i prijateljske atmosfere koju stvarate.

Stvarajući uslove  za napajanje ega i održavanje samopouzdanja na infuziji, zatvarate vrata spontanosti i autentičnosti. Morate stalno biti u tom simpatičnom modu, da ne biste narušili sliku koju ste stvorili o sebi. Sva odobravanja koja sakupljate, zabranjuju vam da pokazujete slabosti – vama se ne oprašta ako ste nervozni, namršteni, neraspoloženi, ako ćutite i ne starate se da se svi prijatno osećaju. Jer, i vi hranite ego osoba sa kojima ste u ovoj vrsti interakcije. Dobijate odobravanje, dajete dobro raspoloženje. Počinjete da važite za “uvek nasmejanu” koja samim svojim prisustvom čini da se svi bolje osećaju i kad jednom omanete u toj ulozi, kad napustite lik i zaličite na svoje naličje, svi će biti neprijatno iznenađeni. 

Neće se postarati da vas razumeju i opravdaju, uglavnom. Možda će reći, pa dobro, svako ima svoje “žute minute”, ali duboko u sebi osećaće se uvređeno i iznevereno. Niste im dali ono na šta su računali. Osmeh, podstrek, šalu, toplinu – energiju zbog koje se osećaju dobro, kao da su posebno važni i uvaženi. 

Comments