Kada je u pitanju umetnost, često se osećamo kao da je ona “rezervisana” samo za one sa izrazitim, urođenim talentom za nju, ali to nije istina. Da, možda oni manje talentovani neće izgraditi karijeru u umetnosti (što takođe ne mora biti slučaj), ali to apsolutno ne mora značiti da ona nije za njih dostupna i da ne mogu uživati u kreiranju. Kada smo bili deca, svi smo se bavili crtanjem ili pravljenjem ogrlica od makarona i šaranjem zidova po stanu, i tada niko nije postavljao pitanje “da li nam uopšte dobro ide”. Jedino što je bilo važno je da pronađemo novi način da se izrazimo i kažemo možda sve ono što ne možemo reći rečima – i to smo i činili. Ukoliko ne verujete da možete uživati u umetnosti čak i ako niste nadareni, tu smo da vas razuverimo, a u nastavku pročitajte kojih to pet benefita umetnost ima po svakoga od nas i koji će vas možda navesti da se prihvatite novog, kreativnog hobija. 

Umetnost je validna bez obzira na to da li se nekome dopada ili ne

Ovo je velika istina o umetnosti na koju mnogi često zaboravljaju. Umetnost je izuzetno individualna, ukusi su različiti, stilova ima pregršt i svako od nas neguje različitu estetiku i na kraju dana, zaista nije bitno da li će se ono što ste kreirali nekome dopasti ili ne, dokle god je vas ispunilo. Kreativno izražavanje ne mora podleći ničijoj kritici i u njemu možete slobodno uživati samo zarad sebe.

Umetnost vam pomaže da se bolje izrazite

Ukoliko se borite sa emocijama i mislima i reči vam nisu dovoljne da se izrazite, umetnost je tu da vam pomogne. Nekada vas samo žvrljanje po papiru uz jak pritisak olovke, bez početka, kraja i cilja može osloboditi na način na koji niste ni slutili, dok će vam nekad oslikavanje velikih površina u nežnim bojama razbistriti umršene misli. Jednostavno, kada osećate uznemirenost i naboj emocija koje ne znate da kanališete, umetnost je možda pravi način da to učinite.

Comments