Ne priča se dovoljno o ružnoj strani lepote. Ona se ne ogleda samo u objektivizaciji lepih ljudi, već i estetskim korekcijama koje tu lepotu podrazumevaju. Put do lepote i nestarenja je zato popločan botoksom, filerima, plastičnim operacijama. Naravno, neki ljudi su imali tu sreću da se rode lepi, da im ovakve korekcije nisu potrebne.

Lepota i novac su uvek išli jedno uz drugo. To se može videti kroz čitavu istoriju. Pojam lepote se menjao, ali se nije menjalo to da najbogatiji diktiraju šta je lepo. Danas su lepe žene one sa oblinama, punih usana, uskog nosa, krupnih očiju, izražene vilice i jagodičnih kostiju. Ta idealna žena nema bore, mitisere, strije, celulit, dlačice… redovno trenira. I to je ideal lepote koju bi većina žena volela da postigne. Ali, uzmite u obzir koliko košta biti jedna sređena žena, jer da bi uspela da dostigne ili da održi svoju lepotu – ona mora ići bar na neki tretman.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

Ovde pričamo samo o troškovima tih tretmana, a onda na sve to dodajte kremice, krpice, obuću, torbice, šminku, frizuru… sve to je potrebno jednoj ženi da bi bila smatrana konvencionalno lepom. Nimalo nije jeftino biti žena… što je zaista čudno jer žene u proseku imaju niže plate, a veće troškove.

Standardi lepote su postali takvi da je lep izgled privilegija, a žene koje ne mogu da ga priušte su… pa, obične. Prema statistikama, u SAD je broj botoksa skočio za 54% između 2019. i 2020. godine, a potražnja za filerima za 75% u 2020. godini. U istoj godini je i broj plastičnih operacija porastao za 70%. U našoj zemlji to nije zastupljeno kao u SAD, ali se i ovde može osetiti taj uticaj.

Imamo raznih primera, od Belle Hadid, Kylie Jenner, Megan Fox, Madonne – sve one su gotovo izmenile lični opis da bi bile lepe. Pojedine to rade kako bi izbegle znake starenja, a neke druge da bi postale lepe, jer im genetika nije podarila crte lica koje se smatraju lepim.

Zato postoje mimovi sa rečenicom: You are not ugly, just poor, gde se poredi izgled zvezde pre nego što je mogla da priušti kozmetičke tretmane, ili je još bila mlada za estetske operacije.

To govori da su estetski standardi toliko visoko postavljeni da ni oni koji ih održavaju ne mogu da ih dosegnu. To stvara nesigurnost i manjak samopouzdanja kod žena koje nemaju ta savršena tela, niti imaju vremena da se posvete samo svom izgledu. Uzmite u obzir da poznate ličnosti koje rade sve ove korekcije i tretmane, uglavnom i prodaju svoj izgled. Njihov život je posvećen tome da budu lepi. I mogli bismo reći da samo rade svoj posao, ali to ipak ne zvuči fer. Oni to tako čine kao da se od svakog očekuje da izgledaju kao oni, dok su istovremeno sasvim svesni da je to nemoguće.

Standardi rastu, troškovi lepote rastu, ali je nemoguće da će rasti u beskraj, jer nam je i te kako potrebno obrtanje perspektive. Potreban nam je svet gde ćemo prihvatati normalna tela, normalna lica kao nešto što je lepo i čemu nije potrebna promena sem ako nije u pitanju problem funkcionalnosti.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments