Muzej savremene umetnosti u Beogradu u saradnji sa prestižnim Tejt Modern muzejom iz Londona poziva vas na otvaranje izložbe “Preokreti” u četvrtak, 17. jula u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14).

Umetnici: Siniša Ilić i Tina Gverović / Ben Kejn

Kustosi: Una Popović, MSUB / Hana Djuar, Tejt Modern

Prateći program:

Petak, 18. jul, 18 časova, Salon MSUB – razgovor sa umetnicima

Predstavljanje saradnje MSUB i Tejt Modern o izložbi “Izvrnuta kuća” i “Preokreti”. Razgovor moderiraju kustoskinje Hana Djuar i Una Popović. Razgovor će biti na engleskom jeziku.

Subota, 19. jul, 19 časova, Salon MSUB – prezentacija

Predstavljanje muzeja Tejt Modern, programa i organizacione strukture, kao i programa “Project Space”. Prezentaciju će održati kustos Tejt Modern muzeja Hana Djuar na engleskom jeziku.

Izložba “Preokreti”koja će trajati od 17. jula do 28. septembra, predstavlja drugi deo saradnje između muzeja Tejt Modern iz Londona i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Ova izložba je formalni i tematski nastavak izložbe “Izvrnuta kuća” koja je organizovana od 22. novembra 2013. do 13. aprila 2014. u muzeju Tejt Modern u Londonu. Umetnicima Siniši Iliću i Tini Gverović koji su se predstavili u Londonu, na izložbi u Beogradu pridružiće se i engleski umetnik Ben Kejn.

Pitanje namene muzeja danas, kroz promatranje sličnosti u promišljanju programa i rada dve institucije, uprkos jasnim ekonomskim i socijalnim razlikama dve zemlje, jeste polazište celokupnog projekta. Zgrada Muzeja savremene umetnosti na Ušću je već sedam godina zatvorena za javnost usled rekonstrukcije i postavlja se pitanje izlaganja i upotrebe kolekcije, edukacije publike o istoj što dalje otvara i pitanje značaja i značenja ne samo Muzeja kao institucije – formalne kuće moderne i savremene umetnosti – već i izlaganja i opstanka savremene umetnosti u Srbiji danas. Sa druge strane, Tejt Modern koji godišnje poseti i do pet miliona ljudi, jeste institucija od svetskog značaja i svojevrstan muzejski brend, a same socijalne i ekonomske okolnosti u kojima deluje i način na koji deluje znatno su drugačiji.

19 Ne propustite: Izložba Preokreti

Izložba “Preokreti” u Salonu Muzeja savremene umetnosti bavi se pitanjem muzeja i osnovnih premisa muzeja kao takvih – kolekcijom, publikom i zgradom – i na taj način tematski se nadovezuje na izložbu “Izvrnuta kuća” u Tejt Modernu. Pored pojedinih segmenata sa prve izložbe, druga će imati fokus na tri rada posebno producirana za ovu priliku u Beogradu tokom maja, juna i jula: film “Kameleon” i zvučni zapis “Kuće u pokretu Siniše Ilića i Tine Gverović i rad engleskog umetnika Bena Kejna pod nazivom “Kratki padovi”.

Za potrebe snimanja korišćeni su različiti segmenti instalacije sa prethodne izložbe “Izvrnuta kuća”, kao što su mural, šator/tenda, serija crteža i slika, koji su na neki način prerađeni i iznova upotrebljeni kao deo postavke u različitim prostorima u zgradi Muzeja savremene umetnosti. Film sprovodi metaforu o međuljudskim odnosima, upravo kroz proces pravljenja mesta (u ovom slučaju muzeja), i realnih potreba individua i njihovih funkcionalnih realnosti. Namerno se ističe proces izgradnje prostora kao nedovršen, koji se nalazi između neregularnog, prekinutog, nedefinisanog i onoga koji ipak polako stiče neki oblik i počinje da ima smisla. Rad britanskog umetnika Bena Kejna, “Kratki padovi”, predstavlja rad koji se direktno odnosi  na Muzej savremene umetnosti. Rad se sastoji iz tri dela: iskrojene tkanine u obliku muzejskog tlocrta – jednoobraznog plana sačinjenog od šest kubusa sasečenih uglova; crno-belih fotografija tkanine u samoj zgradi Muzeja; i video rada koji podrazumeva snimak čoveka kako stoji na tkanini koja mu se izmiče pod nogama, i večito je u kontradikciji između pada i stajanja na istoj. Britanski umetnik Ben Kejn pozvan je da učestvuje na beogradskoj izložbi kao autor koji bi mogao da doprinese drugačijem pogledu, pogledu “spolja”, kao neko ko suštinski ne poznaje ovu sredinu i mada delimično upoznat sa njom, on veoma brzo i lucidno čita, i njene prednosti i mane.

Izložba “Preokreti” u Salonu MSU na više nivoa ima nameru da definiše muzej kao prostor za razmišljanje, prostor u kome se gradi i formira proces. Povezujući lokalna iskustva i delovanja, preispitujući globalne namere i posledice, umetnici su na suptilan način predstavili probleme pripadanja, raseljenosti i nestabilnosti u okviru šireg društveno političkog konteksta koji danas, možda više nego ikada pre, markira položaj umetnosti i formira specifičnosti i osobenosti umetničkih institucija.

Saradnja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Tejt Modern muzeja iz Londona realizuje se u okviru programa/projekta “Project Space” koji Tejt Modern uspešno sprovodi već dve godine i podrazumeva direktno udruživanje Tejt Modern sa umetničkim institucijama i ne-komercijalnim kulturnim organizacijama širom sveta. Namera ovog programa jeste da se promoviše serija samostalnih ili grupnih internacionalnih izložbi i prezentuju mlađi autori i projekti savremene vizuelne umetničke prakse.

Više informacija o prvoj izložbi “Izvrnuta kuća” u Tejt Modern muzeju pronađite na sajtu Muzeja savremene umetnosti i sajtu Tejt Modern muzeja.

Comments