Predstava ,,Pogledi“, adaptacija drame ,,Preljubnice” Gorana Milenkovića, u režiji Maje Maletković, ima za cilj dizanje svesti o vrlo perfidnim tehnikama manipulcije koje se dešavaju, kao i seksualnom i fizičkom zlostavljanju, koje svoje uporište najčešće nalaze u emotivnom i psihološkom maltretmanu. Pokretačka sila predstave je osvešćivanje moći pojedinca, čak i u najgorim modulima zlostavljanja.

Predstava Pogledi Katarina Radivojević i Nina Seničar 1 Ne propustite predstavu ,,Pogledi”: Da li seks još uvek prodaje?

,,Predstava Pogledi je psihološki triler koji prati odnose dve glumice, Izabele i Olge, koje igramo Nina Seničar i ja, a koje su uhvaćene u paukovu mrežu maltretmana na različite načine kroz više likova, koje igra Marija Vicković. Verujem u uspeh naše predstave i nadam se da će se svi koji je pogledaju istinski zapitati o pravima žena u Srbiji, ali i svetu. Žene nisu jedine, ali jesu česte žrtve zlostavljanja usled mnogobrojnih faktora koji su uslovljeni normativima u društvu, porodicama i medijima.

Na žalost, ovo nam potvrđuju i skorašnji statistički podaci u našoj zemlji”, izjavila je Katarina Radivojević, srećna što će opet igrati pred beogradskom pozorišnom publikom, kojoj se po drugi put predstavlja i kao producent predstave, za šta kaže da nije ni malo lako, ali je uz prave partnere i dobar tim, izvodljivo.

Predstava Pogledi Marija Vicković 1 Ne propustite predstavu ,,Pogledi”: Da li seks još uvek prodaje?

,,Kao brend koji uvek ima razumevanja za novo, drugačije i inspirativno, kreativna podrška Gorkog lista bila je ključna u nastajanju ovog projekta, posebno jer ćemo se sa predstavom Pogledi predstaviti i našoj publici u Americi, gde i oni posluju.”.

Tema kojom se predstava bavi ne bi trebalo da je kontraverzna, ali sama činjenica da se tako tretira je dovoljna da ukaže da, po pitanju ljudskih prava, ona jeste tabu tema našeg i globalnog društva. Ovo nam dalje daje uvid u opšte stanje svesti u zemlji i u svetu zbog čega je bitno pokrenuti dijalog o modusima maltretmana.

Katarina Radivojevic i Nina Senicar predstava Pogledi 1 Ne propustite predstavu ,,Pogledi”: Da li seks još uvek prodaje?

Premijera predstave zakazana za petak, 30. mart 2018. godine, je rasprodata, dok ulaznica za prvu reprizu zakazanu za subotu, 31. mart, od 20.30 časova u prostoru Karbon (Severni bulevar 6a), još uvek ima. Za sve informacije o ulaznicama, novim terminima igranja predstave, kao i za rezervacije, posetite zvaničnu Fejsbuk ili Instagram stranicu predstave ,,Pogledi”, a ulaznice možete kupiti i u klubu Kasina by Community (Terazije 25).

Posle publike u Beogradu, predstavu će 26. i 27. juna imati priliku da vidi i publika u Njujorku, u čuvenom Of Brodvej pozorištu, La MaMa, a posle i u drugim američkim gradovima.

Siže predstave ,,Pogledi

Olga, koju igra Katarina, i Izabela, čiji lik igra Nina, su glumice imigrantkinje u Americi i obe se bore za glavnu ulogu u predstavi pisca Toma Riplija. Prateći raspad njihovog odnosa usled spleta okolnosti u koje ih on stavlja, pratimo različite moduse psihološke i emotivne manipulacije i zlostavljanja kroz koje ove dve junjakinje prolaze od strane Toma, ali i drugih likova iz njihovog okruženja i prošlosti. Njihov odnos, usled nepoverenja koje među njima iz scene u scenu raste, se degradira, sve dok svaka ne osvesti moć suprotstavljanja i nepristajanja na maltretman.

U samoj predstavi, rediteljskim postupkom, Glumica izbačena iz drame koju igra Marija Vicković vodi percepciju publike i ironizira odnos Olge i Izabele tokom cele predstave, naglašavajući probleme koje smo mi, kao društvo, hipernormalizovali u relacijama prema ženama.

Tim predstave ,,Pogledi”:

Pisac drame ,,Preljubnice”: Goran Milenković
Režija, scenografija i adaptadija – Maja Maletković
Kostimograf – Marija Tarlać
Olga – Katarina Radivojević
Izabela – Nina Seničar
Glumica izbačena iz drame – Marija Vicković
Produkcija – Katarina Radivojević, Ljubomir Dorontić i Nikola Polić
Dizajn tona – Aleksandar Jeremić
Dizajn svetla – Dejan Draganov

Naslovna numera predstave ,,Do you know my name” u izvođenju Marije Vicković koja potpisuje i muziku i tekst:

Comments