U petak 5. maja sa početkom od 18h u galeriji Pro3or, biće otvorena izložba zajedničkih radova profesora Digitalnih umetnosti sa Univerziteta Metropolitan, pod nazivom “Exquisite Corpse”. Izložba je otvorena do 12. maja 2017. godine.

Naziv izložbe “Exquisite Corpse” (Cadavre exquis) zapravo pripada nadrealističkom pokretu, koji je razočaran modernim društvom i koji je osmišljen 1925. godine. Tehnika koja je bazirana na tradicionalnoj igri reči, a koju su nadrealisti prilagodili sopstvenim “pravilima”, sa težnjom da promene društvo putem umetničkog delovanja. Svaki od učesnika igre napisao bi reč po svojoj želji (imenica, glagol, objekat, predlog) na parčetu papira i prosledio dalje sledećem učesniku, ali papir bi bio tako savijen da napisana reč ne bi mogla da se pročita. Ovaj lanac od reči rezultirao bi rečenicom koju čine nepovezane reči pa je samim tim dovedena u pitanje i njena smisao, ali je isto tako mogla doneti i neku neočekivanu poetiku.

Exquisite Corpse danas nije više samo igra. To može biti i forma konceptualnog predstavaljanja nekih od vidova vizulenih umetnosti, ali i muzičkog dela. Izložba zajedničkih radova profesora sa Univerziteta Metropolitan predstavlja način povezivanja različitih dizajnerskih i umetničkih rukopisa u jednu celinu. Svaki od učesnika ima zadati format i vremenski rok od nedelju dana da završi svoj rad. Poslednjih 10cm rada prosleđuje se sledećem učesniku koji vidi samo taj mali, dati deo, a ne celu kompoziciju svog prethodnika u ovom slučaju kolege, na koji treba da se nadoveže svojim dizajnerskim crtačkim rukopisom.

Ne smeš da propustiš Exquisite Corpse izložba radova profesora Fakulteta digitalnih umetnosti sa Univerziteta Metropolitan Ne smeš da propustiš: Exquisite Corpse izložba radova profesora Fakulteta digitalnih umetnosti sa Univerziteta Metropolitan

Učesnici “Exquisite Corpse” pored zajedničke kompozicije izlažu i svoje pojedinačne postavke – dr Katarina Kaplarski, profesor i dekan Fakulteta digitalnih umetnosti, mr Vesna Pavlović vanredni profesor, mr Neda Todorović vanredni profesor, docent Madlena Dašić, docent Ana Miletić, docent Marina Kostić, dr Svetlana Smolčić vanredni profesor, docent mr Vesna Vasović, docent Tijana Pavlov, docent Mile Kocev, docent Aleksandar Čelar, saradnik u nastavi Ivan Mančić, docent Petar Stamenković, dr Rastko Kukić, docent Marko Prokić i docent mr Branko Katanović.

Više o samoj temi izložbe možete pogledati na našem sajtu.

Comments