Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Ukoliko niste nikada bili ljubitelj keramike, možda je ipak vreme da proširite svoje vidike i okrenete se prelepoj umetnosti zvanoj dizajn keramike, jedinstvene i neponovljive.

Posude neobicnog dizajna Nedelja dizajna Matera

Posude neobičnog dizajna

“Matera” (mater lat. majka; terra lat. zemlja) je godišnja reprezentativna izložba unikatne upotrebne i dekorativne keramike koju prate raznovrsni programi vezani za ovaj segment dizajna u Srbiji. Pored predavanja o tradicionalnom i savremenom pristupu keramici za stručnu i laičku publiku, te prodajne izložbe unikatnih predmeta, Nedelja dizajna keramike obuhvata i promociju pedagoškog rada keramičara sa decom iz beogradskog “Svratišta”, u okviru redovnog programa uključivanja ranjivih grupa u zajednicu kroz kreativnu saradnju. Trodnevnu radionicu u DKC Majdan vodi akademska vajarka Marija Milin.

Predstavljajući jednu od najstarijih i najatraktivnijih grana umetnosti u njenoj autentičnoj atmosferi, od istorijskih i teorijskih postavki, preko postupaka izrade predmeta do prezentacije savremenih umetničkih praksi. Nedelja dizajna keramike “Matera” ove godine donosi i pregled aktuelnih zbivanja iz Japana, zemlje sa bogatom keramičarskom tradicijom i uzbudljivim inovacijama. Uz projekcije dokumentarnih filmova i izložbu fotografija “Japanska keramika danas, harmonija dizajna i umetnosti od lokalnog do univerzalnog”, o japanskoj keramici u Narodnom muzeju govoriće poznata keramičarka Ljubica Jočić Knežević, na predavanju “Analiza savremene japanske keramike – Kontemplativnost-Rafiniranost-Znanje-Iskustvo-Eksperiment”.

Posude od gline Nedelja dizajna Matera

Posude od gline

U Kući kralja Petra javnu prezentaciju rada sa glinom održaće nagrađivani keramičar Radenko Adnađ, u performansu “Točak života pokreće točak” kojim će publici približiti tradicionalni istočnjački proces oblikovanja predmeta na grnčarskom točku – “kako se ni iz čega”, iz grumena zemlje, gline, oblikuje posuda, koja je milenijumima prisutna u svakodnevnoj upotrebi.

Prva Nedelja dizajna keramike, održana aprila 2012. godine, po prvi put je okupila 31 autora svih generacija, koji su na petodnevnoj prodajnoj izložbi predstavili izvanrednu raznovrsnost dizajna i postupaka, izrade unikatnih i upotrebnih predmeta od keramike. Keramičari su držali inkluzivne radionice za mešovite grupe dece sa posebnim potrebama i dece sa radionice vajanja “Svet zemlje”, čiji su radovi takođe predstavljeni na prodajnoj izložbi, dok su prikupljena sredstva uložena u nastavak rada kreativnih radionica dece sa posebnim potrebama i kao podsticaj daljim procesima inkluzije. Predavanje o svom odnosu prema zemlji, oblicima i oblikovanju držao je Božidar Mandić.

Ove godine će se takođe održavati radionice za decu iz svratišta i ono što će ove godine ovu manifestaciju učiniti još lepšom jeste prilika koja će se pružiti toj deci – da budu nagrađivani najbolji, i to tromesečnim kursom edukacije o keramici, od strane Art Komune. Pored same izložbe i nagrađivanja, biće i performansi, predavanja o japanskoj keramici i dizajnu.

Ono sto niste znali Nedelja dizajna Matera

Ono što niste znali

Keramika – kao jedna od najstarijih umetnosti, možda će vam zvučati neverovatno, ali vuče korene iz Srbije, tačnije iz predgrađa zvanog Vinča, nadomak Beograda, koje se smatra jednim od prvih arheoloških nalazišta. U tom našem čuvenom nalazištu koreni keramike – da ih tako nazovemo – naziru se na osnovu pronalaska hiljade figurina, figurica u ljudskom obliku i različitih oblika mitskih bića. Iako ste mislili da su Japan i Evropa tvorci keramike, možemo se pohvaliti da se i naša zemlja može svrstati u male pronalazače ovako lepe i vredne umetnosti. Ukoliko niste imali prilike da posetite ovo arheološko nalaziše – iskoristite priliku, ili posetite izložbu vrednu svakog minuta vašeg života.


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole. Umetnost – “Čaroban svet” – njena definicija.

Editors choice