Iako je budućnost neizvesnija nego ikad, što se odnosi na sve, pa tako i na modu, ne možemo da kažemo da je bilo šta zauvek stalo. Nakon pauze, svi se polako vraćamo svojim pređašnjim tokovima, a planove oblikujemo u skladu sa novonastalom situacijom. U modnom smislu, to znači da se od nedelja mode nije odustalo, samo se pronašao novi način da se dosadašnji trud i rad dizajnera ipak prikaže široj publici i svim zaljubljenicima u modne novitete.

5. jul

Prvi na repertoaru je Hermès koji će svoju novu kolekciju za 2021. godinu predstaviti digitalnim putem, i to uoči ponovno zakazane Pariske nedelje mode za muškarce.

6-8. jul

Tokom ova tri dana, u Parizu će se po prvi put održati digitalna nedelja mode u organizaciji Fédération de la Haute Couture et de la Mode. Učesnici ovog digitalnog događaja će predstaviti video zapise i druge forme sadržaja uživo, po unapred određenom rasporedu revija, kako bi se makar na taj način zadržao duh “fizičkih” modnih revija.

9-13. jul

Fédération de la Haute Couture et de la Mode je objavio da će ove sezone sve nove kolekcije za 2021. biti prikazane u formi videa. Naravno, precizan raspored revija će svakako postojati, kako bi ljubitelji mode i revija, makar i u ovom formatu, mogli da isprate sve što ih interesuje. Kako kažu iz FHCM, nemaju problem sa tim da iskoriste nove forme i inovacije kako bi potpomogli održavanju tradicije i iako će im prava, fizički održana revija uvek biti draža, dokle god su stvari neizvesne, oni su spremni da se prilagođavaju.

14-17. jul

Italijanska Camera della Moda takođe je objavila da će se nedelja mode održati u ovom novom formatu, pod jednostavnim nazivom Milano Fashion Week Digital. Dizajneri imaju punu slobodu da odaberu način na koji će predstaviti svoje kolekcije jer to što će revije biti digitalne, ostavlja im mnogo prostora za eksperimentisanje i slanje poruka na najrazličitije načine. Od panel diskusija o društvenim mrežama, do virtuelnih salona i prikazivanja novih komada, svako može da predstavi svoj rad na željeni i najbolji način.

Alessandro Sartori, umetnički direktor Ermenegildo Zegna Group, ne krije oduševljenje što će imati priliku da uradi nešto sasvim drugačije – kako kaže, oduvek je maštao o tome da iskoristi alternativne formate za komunikaciju sa ljubiteljima brenda, te će ovu digitalnu formu iskoristiti sa mnogo pozitivne energije i inspiracije. Jedva čekamo da vidimo prolećnu kolekciju brenda koji proslavlja 110. godinu postojanja!

17. jul

Poslednjeg dana Milanske nedelje mode, potvrđeno je da će i Gucci prikazati svoje nove ženske i muške kolekcije u digitalnom formatu. Ipak, ovo će biti poslednji pre-collection spektakl ove italijanske modne kuće i njenog kreativnog direktora Alessandra Michelea, budući da je 25. maja objavljeno da će brend ubuduće organizovati samo prolećne i jesenje revije (dve, umesto dosadašnjih pet). Alessandro Michele je rekao da obožava modne revije, ali da je sada možda trenutak da im pristupimo na drugačiji način.

Inače, Saint Laurent, koji je kao i Gucci u vlasništvu Kering grupe, takođe je najavio isključivanje iz “modnog kalendara”. Njegov kreativni direktor Anthony Vaccarello je još u aprilu objavio da je sada više nego ikad važno da brend prati svoj sopstveni ritam i raspored.

Comments