Prvi internacionalni festival fotografije “Belgrade Photo Month“ (Beogradski mesec fotografije), zvanično je otvoren 1. aprila u galeriji Eurocentar, izložbom “Novi talenti 2016“. Podsećamo na dešavanja ove nedelje.

4. april, u galeriji Бартcелона koncept, u Dizajn distriktu Čumićevog sokačeta, biće otvorena izložba “Mr Zuper” & “1000 stopa pod zemljom“, autora Sylvain-a Granjon-a. Granjon je francuski umetnik koji dolazi iz sveta cirkusa i zabave. Specijalizovao se u oblasti portretne fotografije i fotografije iskreirane realnosti. “Mr Zuper”, francuski super heroj, smatra sebe jakim, zgodnim i pametnim. Međutim, on se u svom svakodnevnom životu suočava sa nekim ozbiljnim egzistencijalnim pitanjima: visok je samo 4 inča i nema nikakve natprirodne moći, niti prijatelje! Da bi se izborio sa svojim dosadnim životom, prepušta se kreativnosti kako bi vodio život ispunjen neobičnim avanturama. Kroz Mr. Zupera Silvan Granžon (Sylvain Granjon) evocira našu zajedničku želju da budemo neko drugi, da za sobom ostavimo već utabane staze i krenemo putem boljeg života. 1000 stopa pod zemljom se zasniva na konceptu odvijanja života pod zemljom, jer svake sekunde u Parizu 48 ljudi putuje metroom. Drugim rečima 4,1 milion ljudi, svakoga dana prođe pariskim metroom.

Sylvain Granjon 1000 pieds sous terre Nedeljni program Beogradskog meseca fotografije

5. aprila, u Domu omladine, biće otvorena izložba “The Most Beautiful City in the World“, koju potpisuju dva autora Matjaž Rušt i Robert Marin. Ova izložba je bila deo European Month of Photography Ljubljana. Projekat je započet 2014. godine, kada je gradonačelnik Ljubljane promovisao taj grad kao najlepši na svetu. Dva fotografa su odlučila da pod istim sloganom, predstave Ljubljanu na malo drugačiji način. U maniru ulične dokumentarne fotografije, predstavili su neuobičajena i skrivena mesta svakodnevnog života.

7. aprila u galeriji O3one art space, biće otvorena izložba stereo fotografija “Stereo ljudi“, autora Aleksandra Ilića. Aleksandar Ilić poigrava se odnosom fotografije kao dokumenta specifično uhvaćenog trenutka i iluzije neposrednog prodiranja pogleda u scenu koju prikazuje. Njegovo pomno praćenje nastupa kultnih beogradskih rok bendova, rezultovalo je fotografskim prizorima koji ipak izmiču onim očekivanim i standardizovanim načinima smeštanja muzičkih izvođača u ambijent koncerta ili studija za vežbanje, stvarajući vizuelno veoma bogate slike. Fotografije su realizovane srednjeformatnim stereo aparatom Sputnik, na negativu 6 x 6 cm.

7. aprila u prostoru Process galerije, biće otvorena druga u nizu izložbi pod nazivom “Divili su se pticama, a ostajali ljudi”. Ovoga puta, autor je Mitar Mitrović, a tema su ljudi. Ispod kačketa, ispod ptica, između stubova, iza ograda, iznad točkova a bacili bi se pod iste. Pognutih glava, plašeći se visina, onih iznad žica koje bole a nisu bodljikave, samo su visoko, da ptice zastanu i odmore od naporne slobode. Gledajući kroz prozore, ostajući unutra, u autobusima koji se kreću linijama kružnim, kao da se sve vrti u krug. Linijom dvojke koja je uvek iza one prve,  jedinice. Jedinice su dobijali u osnovnim razredima, isto spuštenih glava, uplašeni od bezvrednosti i ostajanja u začaranom krugu, bez mogućnosti da nekoga očaraju.

7. aprila u galeriji Beo_Project, svojom izložbom “Plaža”, predstaviće se umetnica Ana Adamović. Slajd projekcija obuhvata fotografije iz serije “Plaža”, nastale u proteklih šest godina. Sve prate jednu istu plažu u Crnoj Gori, iz leta u leto, od 2009. do 2015. godine. Izložba u prostoru Zavod – Beo_project prvo je prikazivanje ovog rada.

Ana Adamovic The Beach Nedeljni program Beogradskog meseca fotografije

Ostale aktivnosti  “Beogradskog meseca fotografije“ tokom nedelje su:

Galerija Stepenište: 4.4. –9.4. Kolekcija Šumatovačke

Kafe galerija Meduza: 4.4.– 17.4. Bruna Ricart “El mon petit /Mali svet“

Topolska osamnaest Cinema: 4.4. u 20h projekcija filma “The Mexican Suitcase”, Trisha Ziff

Zavod Bar Cinema: 6. 4. u 20h projekcija filma “Blowup”, Michelangelo Antonioni

Artget & Podroom: 7.4. –30.4. Arno Fischer, Germany, “Retrospective“, u saradnji sa Goethe Institutom

Kafe Kula: 9.4. od 16h, druženje ljubitelja analogne fotografije. Prezentacija radova, diskusije.

Fotosinteza: svakog petka u aprilu, radinoce pod nazivom “Fotonostalgija“ i  “Šibicarenje“

Process galerija & Sharpshooters: 10. 4. od 19h prezentacija 10 najboljih projekata sa konkursa  “New Talents 2016.“

Kompletan program festivala možete pogledati na linku.

Comments