Greške pogubne za lepotu u zimskom periodu izaziva suv vazduh i hladnoća. Tada je nužno usporiti tempo života i prilagoditi se naglim promenama, kako telo ne bi patilo. Ako budete sledili par isprobanih trikova, koji su ujedno veoma pristupačni i lako primenljivi, svoje telo možete efikasno negovati. Negujte svoje telo – negujte svoj hram!

Zaboravljate labelo za usne

slika 1l Nega i lepota: Zimske greške (1. deo)

Labelo je vaše oružje protiv ispucalih usana

U hladnim i vetrovitim danima labelo za usne je nešto što uvek morate imati u svom džepu. Labela možete kupiti u raznim mirisima i ukusima i u svakoj apoteci. Na taj način sprečićete da vam usne ispucaju. U slučaju da imate jako osetljivu kožu ili ekceme, kozmetičari ne preporučuju korišćenje labela koja sadrže lanolin (prečišćenu, prirodnu, vunenu masnoću), izražen miris i ukus jer će najčešće izazvati alergiju.

Ne koristite UV zaštitu

slika 2l Nega i lepota: Zimske greške (1. deo)

Iako su niske temperature, sunčevi zraci su jednako štetni kao i leti

Iako se zimi ne sunčate niti provodite mnogo vremena napolju, to ne znaći da sunčevi zraci ne dopiru do vaše kože. Koristite kreme ili pudere sa zaštitnim faktorom i na taj način sprečite UV zrake koji štete vašoj koži, ubrzavaju starenje, izazivaju ispucale kapilare, menjaju pigmentaciju i prouzrokuju rak kože.

Zanemarujete ruke

slika 3l Nega i lepota: Zimske greške (1. deo)

Obavezno nosite rukavice i često mažite ruke, jer ispucale ruke i nokti ne izgledaju zdravo i privlačno

Kako biste zaštitili svoje ruke i nokte od pucanja zimi non-stop morate nositi rukavice. Ruke, koje su najizloženije spoljnom uticaju, zimi morate prati blagim kremastim sapunima, i izbegavati one antibakterijske, jer dodatno isušuju kožu. Nakon pranja obavezno ruke namažite kremom. Jednom nedeljno utrljavajte ulje kako biste sprečili zanoktice.

Efekat ledene kraljice

slika 4l Nega i lepota: Zimske greške (1. deo)

Pažljivo odaberite nijansu svoje senke

Na svom licu nikako ne koristite previše svetle nijanse senki, jer će vam dati izgled ledene kraljice, i to ne na lep način. Sprečite bled i umoran izgled korišćenjem metalik plave, zelene i bronzane nijanse, koje će vam dati divan i mističan sjaj.

Zanemarujete negu stopala

slika 5l Nega i lepota: Zimske greške (1. deo)

Pamučne čarape se podrazumevaju

Vaša stopala se zimi nalaze u dubokim i zatvorenim čizmama što čini da ih nesvesno zaboravite. Preporučujemo vam brz kućni pedikir: stopala potopite u toplu vodu i mleko kako bi efikasno otklonili suvu, grubu i ispucalu kožu na petama i žuljeve. Mlečna kiselina veoma je efikasna pri uklanjaju mrtvih ćelija kože, a kao finiš vašeg pedikira stopala namažite kremom.

Prevelika količina bronzera

slika 6l Nega i lepota: Zimske greške (1. deo)

Nedostaje vam letnji ten, par trikova će vas i zimi učiniti zanosnim

Vaša koža zimi je znatno bleđa, ali to ne znači da bi trebalo da koristite bronzere za letnje mesece, jer ćete izgledati smešno. Bronzeri i sredstva za samopotamnjivanje pomažu koži u dobijanju boje i sjaja, ali samo ako ih umereno koristite. Obavezno ih pomešajte sa kremom kako bi ublažili nijanse ili kupite laganije, svetlije tonove. Greška koja vam se ne sme potkrasti je svakako linija na prelazu između lica i vrata, uvek proverite da li je boja ujednačena.

Nosite kapu

slika 7l Nega i lepota: Zimske greške (1. deo)

Kapa će sprečiti hladnoću, a par trikova i efekat slepljene kose

Majka vas nigde zimi nije puštala bez kape – stručnjaci će se složiti sa tim. Kako biste sprečili negativan efekat kape, postarajte se da vaša kosa bude potpuno suva, jer ako je čak i malo vlažna napraviće vam slepljenu frizuru. Kako biste zadržali volumen kose čija je dužina do ramena, jednu stranu kose prebacite na suprotnu, isto uradite sa drugom stranom, i vratite ih u normalno stanje nakon skidanja kape. Ako imate kratku kosu, nakon skidanja kape vrhovima prstiju uzmite malo kreme za oblikovanje kose ili čak vode i prođite prstima preko vrhova.


Milica Stankić je student španskog jezika i hispanskih književnosti. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Comments