Genetika je najzaslužnija za glatku kožu i tonus mišića, ali postoje brojni svakodnevni faktori i loše navike koje kvare čak i dobro genetsko nasleđe, a naročito nepovoljno utiču na starenje osetljive, suve i nežne kože. Posle tridesete, starenje se ubrzava i postaje vidljivo na vašem licu i ukoliko se loše odnosite prema svom organizmu i koži, sa četrdeset možete izgledati deset godina starije, umesto da izgledate deset godina mlađe. Ovo su faktori i navike o kojima naročito treba da povedete računa posle tridesete.

Neadekvatna ishrana

Biljno ulje, margarin, crveno meso, beli hleb, šećeri, razne prerađevine – konzimiranje ovih namirnica pokazaće se na vašoj koži. Ova hrana podstiče razne upalne procese u organizmu, koji ubrzavaju starenje kože. Ako do sada niste ozbiljno razmišljali o zdravijoj ishrani, posle tridesete je krajnje vreme da se ozbiljno time pozabavite. Birajte hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama i alfa-lineolenskom kiselinom (maslinovo ulje, losos, avokado, lanene semenke i laneno ulje), koji utiču na gipkost i mekoću kože. Za očuvanje čvrstine kože, konzumirajte dosta voća i povrća.

Hormonski faktor

Sa godinama, odnosno, starenjem, hipofiza smanjuje proizvodnju hormona rasta, koji učestvuje u obnavljanju kože, odnosno, proizvodnji kolagena i zaslužan je za održavanje tonusa mišića. Količina kolagena se sa godinama smanjuje, koža se tanji i tonus mišića opada – na licu se stvaraju karakteristične bore koje kao da “vuku” kožu lica na dole, koža počinje da “visi” na vratu, mišicama, grudima… Tu nema neke velike pomoći, naročito ako vam genetika nije naklonjena, ali možete održavati hormonski balans i podstaći proizvodnju kolagena u organizmu, unošenjem aminokiselina, kroz ishranu i suplemente. Biljni preparati daju veoma dobre rezultate!

nega kože Nega posle tridesete: Faktori starenja kože o kojima treba da vodiš računa

Konzumiranje alkohola

Alkohol isušuje kožu, a svoju sposobnost podnošenja alkohola više ne treba da testirate, niti da se na nju oslanjate posle tridesete. Organizmu je naporno da preradi veće količine alkohola, jetra radi “prekovremeno” da bi izbacila toksine i svakako se preporučuje umereno konzumiranje alkohola, zbog opšteg zdravstvenog stanja. Možda je jedino pitanje šta je to prekomerno za vas, jer nekome je i jedna čašica više nego što može da podnese. Ako inače možete da popijete pet koktela i litra vina, a da se ne napijete, prosto nemojte, nema razloga da svoj organizam tako maltretirate, samo zato što dobro podnosite piće. I mislite na svoju kožu, pa kad biste nešto popili – pijte vodu!

Posledice stresa

Najveći broj zdravstvenih i psiholoških problema sa kojima se savremeni svet suočava, pripisuje se stresu, kome smo svi svakodnevno izloženi. Pa, to je prilično tačno. Stres ubrzava starenje, na ćelijskom nivou i bukvalno skraćuje živce – nervi osoba koje se bave stresnim poslovima su kraći, što uzokuje oštećenje ćelija i ubrzava starenje, organizam se brže troši. Stres ne možete da izbegnete, ali možete da ga kanališite i da umanjite njegove posledice, usvajanjem zdravijih navika, boravkom u prirodi, praktikovanjem duhovnih tehnika – imajte u vidu da sve što preduzmete za svoje osećanje mira i stabilnosti, utiče pozitivno na vašu lepotu i odražava se u sjaju vaše kože.

Comments