Da li ste spremni da iskoračite iz svojih obrazaca, da srušite zidove kojima ste ogradili svoju zonu komfora? Pre svega, shvatite da ste sami to uradili, to je vaš izbor, vaša odgovornost – i vaša moć. Ako možete sebe da sabotirate (nesvesno i polusvesno), onda možete i da odaberete svest i uložite napor da to više ne činite. 

Svesniji ste onoga što ne želite nego onoga što činite

Provodite više vremena brinući se i razmišljajući o onome što ne želite da se dogodi, nego što ste usredsređeni na ono što činite. A sve što činite je ono čime kreirate ono što se na kraju dogodi – pa ako ulažete svoju energiju i pažnju u brigu i strah, onda vam rastu briga i strah i rađaju plodove brige i straha. 

Više se trudite da impresionirate one koji vas ne vole, nego što ulažete u odnose sa ljudima koji vas vole takve kakvi ste

Možda verujete da radite na sebi, ali zapravo popravljate sebe, jer verujete da nešto sa vama nije u redu. A sigurno nije u redu, jer vas ne vole i ne prihvataju oni za čijom pažnjom, poštovanjem ili ljubavlju žudite. Istovremeno, uzimate zdravo za gotovo odnose sa ljudima koji vas vole i vrednuju – ali oni su subjektivni, njima ne verujete, jer u suštini, ne verujete sebi. Rad na sebi je zapravo put do autentičnog sebe, do svog bića, do onoga što suštinski jeste, a ne pravljenje novog sebe, prema standardima i očekivanjima drugih. 

Gurate stvari pod tepih (držite glavu u pesku) 

I jedna i druga metafora opisuju negiranje i ignorisanje onoga što jeste. Okrećete glavu od neprijatnih i opterećujućih činjenica – od toga koliko ste dužni, ili koliko drugi u vašoj oblasti zarađuju za slične poslove – izbegavate napor da nešto preduzmete i popravite situaciju. Kad se sukobite sa nekim, povlačite se i nastojite da to zaboravite, umesto da se suočite i da pronađete rešenje. Bežanje ne pomaže, znate to. Ono od čega ste pobegli u jednoj situaciji, sačekaće vas u sledećoj – to su lekcije. 

Comments