Socijalistička parola, koja mi se urezala u pionirsko pamćenje. Iako je smišljena još puno pre nego što sam se rodila, dok su moji roditelji išli na radne akcije, palili logorske vatre, zaljubljivali se i izgarali na svaki način.

Parole su zamišljene da podižu moral, da upute radni narod šta mu je činiti.

U vreme socijalizma, koji je kod nas prilično cvetao, bila sam više puta u Bugarskoj, koja je danas Evropa, a tada je bila beda, i jednom u džinovskom SSSR-u, pre mnogih predstojećih raspada. U izlozima prodavnica velikih gradova (Sofija, Moskva, Lenjingrad) mogli ste da vidite više eksponate, nego nekakvu robu za prodaju, ali zato se u parolama nije oskudevalo. Ruski, bugarski, pa, nije baš bilo skroz razumljivo, osim nama što smo učili ruski u osnovnoj, kad se još nigde nije učio engleski, ali lako je bilo provaliti o čemu govore.

O moralu radničke klase. O potrebi da se radi i gradi bolja budućnost, pravedniji svet, koji svakako ide ka komunizmu, idealnom društvenom uređenju za poštene radne ljude: Svako prema mogućnostima, svakome prema potrebama.

Jeste da je marketing postao pravi biznis, ali socijalističke parole su preteča marketinških slogana i primenjive su i dalje.

Ako ne na društveno-političkom nivou moralne svesti bratstva i jedinstva, onda na ličnom.

Advertising Nema odmora dok traje obnova

Reklamni slogani nisu nastali u kapitalizmu, u nameri da nešto prodaju. O ne.

Jer, kad tokom nekih velikih lomova i prevrata u životu, počnete da raščišćavate šut i sakupljate krupnije delove, kako biste restaurirali građevinu, nema odmora dok traje obnova.

Makar samo krečili stan, znate koliko je to istina.

Jer to radite za bolju, čistiju, udobniju i lepšu budućnost, koja će u slučaju krečenja nastupiti za desetak dana, a u slučaju razvoda, selidbe, svadbe, rođenja deteta, očekujete i da će vam potrajati.

U šta god zagrizli, nema smanjivanja tempa, dok ne postavite strukturu. Činite koliko možete, a dobijate tačno ono što vam treba, iako možda niste imali pojma šta vam je bilo potrebno, kad ste se u nešto upustili.

Zato volim socijalističke parole. Deluju naivno i namenjene su podsticanju naivne vere u bolje sutra, a nikada nisu izgubile ni snagu ni značaj. Dokle god ima ljudi koji sopstvenim naporima grade svoje bolje sutra, naivna vera poštene radničke klase opstaće u kolektivnoj svesti, u bilo kojim socijalnim i političkim okvirima.

Zato, radimo, kao da će sto godina biti mir, spremajmo se, kao da će sutra biti rat.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments