Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Socijalistička parola, koja mi se urezala u pionirsko pamćenje. Iako je smišljena još puno pre nego što sam se rodila, dok su moji roditelji išli na radne akcije, palili logorske vatre, zaljubljivali se i izgarali na svaki način.

Parole su zamišljene da podižu moral, da upute radni narod šta mu je činiti.

U vreme socijalizma, koji je kod nas prilično cvetao, bila sam više puta u Bugarskoj, koja je danas Evropa, a tada je bila beda, i jednom u džinovskom SSSR-u, pre mnogih predstojećih raspada. U izlozima prodavnica velikih gradova (Sofija, Moskva, Lenjingrad) mogli ste da vidite više eksponate, nego nekakvu robu za prodaju, ali zato se u parolama nije oskudevalo. Ruski, bugarski, pa, nije baš bilo skroz razumljivo, osim nama što smo učili ruski u osnovnoj, kad se još nigde nije učio engleski, ali lako je bilo provaliti o čemu govore.

O moralu radničke klase. O potrebi da se radi i gradi bolja budućnost, pravedniji svet, koji svakako ide ka komunizmu, idealnom društvenom uređenju za poštene radne ljude: Svako prema mogućnostima, svakome prema potrebama.

Jeste da je marketing postao pravi biznis, ali socijalističke parole su preteča marketinških slogana i primenjive su i dalje.

Ako ne na društveno-političkom nivou moralne svesti bratstva i jedinstva, onda na ličnom.

Advertising Nema odmora dok traje obnova

Reklamni slogani nisu nastali u kapitalizmu, u nameri da nešto prodaju. O ne.

Jer, kad tokom nekih velikih lomova i prevrata u životu, počnete da raščišćavate šut i sakupljate krupnije delove, kako biste restaurirali građevinu, nema odmora dok traje obnova.

Makar samo krečili stan, znate koliko je to istina.

Jer to radite za bolju, čistiju, udobniju i lepšu budućnost, koja će u slučaju krečenja nastupiti za desetak dana, a u slučaju razvoda, selidbe, svadbe, rođenja deteta, očekujete i da će vam potrajati.

U šta god zagrizli, nema smanjivanja tempa, dok ne postavite strukturu. Činite koliko možete, a dobijate tačno ono što vam treba, iako možda niste imali pojma šta vam je bilo potrebno, kad ste se u nešto upustili.

Zato volim socijalističke parole. Deluju naivno i namenjene su podsticanju naivne vere u bolje sutra, a nikada nisu izgubile ni snagu ni značaj. Dokle god ima ljudi koji sopstvenim naporima grade svoje bolje sutra, naivna vera poštene radničke klase opstaće u kolektivnoj svesti, u bilo kojim socijalnim i političkim okvirima.

Zato, radimo, kao da će sto godina biti mir, spremajmo se, kao da će sutra biti rat.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Editors choice