Grad Beograd je poznat po interesantnim tematskim borbama, koje su poznatije pod nazivima: “Lomljenje česnice na Terazijama”, “Poklon knjiga “Ime ruže” (Umberto Eko)”, “Otvaranje tržnog centra Ušće”, “Besplatan CD uz dnevne novine”, “Podela sadnica japanske trešnje” i slično. To su manifestacije koje privlače veliki broj mladih u svojim sedamdesetim, visokoobrazovano i načitano stanovništvo, velike poznavaoce muzike, vernike i žene – estete sa karijerama.

Srbi, poznati kao veliki vernici, uvek se raduju Božiću. Određeni broj velikih vernika se svakog Božića okuplja kod terazijske česme, kako bi dobili svoj deo česnice. Sasvim slučajno se u česnici nalazi zlatnik, ali pošto se tu okupljaju veliki vernici, tolika gužva i guranje uopšte ne nastaju zbog zlatnika. Kako ste uopšte mogli da pomislite tako nešto? Sram vas bilo. To su vernici koji su poznati po skromnosti i umerenosti, njih to ne zanima.

Umberto Eko je verovatno veoma ponosan na veliko interesovanje Srba za njegovu knjigu. Knjiga im se toliko svidela, da ih imaju po pet na polici u dnevnoj sobi. Oduševljeni knjigom, ljudi uopšte više ne diskutuju o politici i reality programima, već se vode isključivo razgovori o književnosti.

Beogradski penzioneri su poznati po odličnom osećaju za modu, i od tolike sreće što se otvara Tržni centar Ušće, nisu mogli da spavaju, i rano ujutru su se našli na vratima tržnog centra. Nakon kratkog vremena, izašli su čudnim hodom koji je bio verovatno rezultat zbunjenosti – nisu dobili ništa za džabe.

Jedan stari deka pre neki dan ide sa nekoliko dnevnih izdanja novina “Večernje Novosti”, i upita ga komšinica: “Šta će vam toliko novina danas?”, a deka reče: “Uz svake novine dobiješ Zdravka Čolića!”. Komšinica: “To vam je CD, imate li gde da ga slušate?”, a deka: “Ne znam ti ja ko je taj CE DEJ.”

“Podela sadnica japanske trešnje” predstavlja posebnu disciplinu. To je borba čija se uspešnost meri brojem povređenih, i brojem pronađenih cipela na mestu podele, nakon podele. Naš narod je dokazao da je spreman na sve kako bi pokazao svoju solidarnost sa narodom Japana. Pobedu je odnela žena, koja je bez svesti odvežena u Urgentni centar. Kada žena dođe k’ svesti, nadamo se da neko neće biti surov i reći joj da japanska trešnja nije trešnja, i da nema plod, već je to ukrasno drvo. Drugo i treće mesto su zauzele dve žene sa lakšim povredama. Sve tri su u cvetu mladosti ( 40, 66 i 70 godina), i njihov život nije imao smisla bez japanske trešnje. Sada su srećne.

JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” bi uskoro moglo da pokrene akciju smanjenja opterećenja kanalizacione mreže tako što bi besplatno delili sadržaj iz kanalizacije. Beograd bi ponovo dobio interesantnu borbu, sa novim pobednicima, koja bi verovatno imala ovakav scenario: “Nije fer, ti si dobio veće govno!”. S obzirom na popularnost ovakvih akcija, možemo očekivati novi reality show, sa aktuelnom tematikom.


Nataša Unković uživa u malim zadovoljstvima kao Amelija Pulen. Obožava automobile kao muškarac. Voli knjige moderne psihologije i vežba jogu. Prepisala je sebi dnevnu dozu opuštanja: odgledati minimum jedan film dnevno. Uživa u svakom trenutku provedenom sa njenim gospodinom Zverkom. Omiljeni citat – Otac Tadej: “Kakve su ti misli, takav ti je život.”

Comments