Ima samo 18 godina, a na YouTubeu i Instagramu broji više od 150.000 ljudi koji ga prate, pretežno njegovih vršnjaka. Još odmalena obožavao je svaku vrstu scene i javnog nastupa, svetla i kamere, a sudeći po broju pratilaca koji konstantno raste, vole ga i kamera i publika.  

YouTuber i influenser Nenad Ulemek za veoma kratko vreme uspeo je da postane jedan od najpoznatijih pripadnika generacije Z na srpskom online nebu. Trenutno završava četvrtu godinu srednje škole, a nakon mnogo razmišljanja, odlučio se da studije nastavi na odseku za grafički dizajn u Novom Sadu, za koje se već uveliko sprema.   

Sa Nenadom smo pričali o novim generacijama, njihovom pogledu na svet i moći da taj svet  menjaju, ali i o modi, zatim patikama kao nezaobilaznom modnom detalju i urbanoj street kulturi. 

Novije generacije danas najčešće koriste društvene mreže kako bi izrazile svoje stavove i mišljenja. Za šta se ti pre odlučuješ – YouTube ili Instagram? Šta ti više leži i zbog čega?

Živimo u vremenu kada svako može da objavi šta želi na različitim platformama, bilo da je u pitanju iskazivanje pozitivnog ili negativnog mišljenja. Koliko god mi to nekad smetalo, smatram da je to ipak dobra stvar, s obzirom na to da svi treba da imamo jednako pravo glasa.

A što se tiče konkretnih društvenih mreža, ja sam uvek na strani YouTube-a, jer mislim da kroz video možemo reći mnogo, mnogo više nego kroz jednu sliku i kratak opis ispod nje. 

Često na Instagramu postavljaš fotografije svojih outfita. Šta za tebe predstavlja moda, kako bi opisao svoj stil?

Za mene je moda sve što mi se u tom trenutku sviđa. Ludo i opušteno, ili pak svečano i utegnuto, sve je to na neki način moda. 

Svoj stil bih pre svega opisao kao casual, jer volim da nosim stvari u kojima mi je najudobnije i u kojima se osećam nesputano i slobodno, kao što su na primer duksevi, majice kratkih rukava, mekani džemperi, ali i farmerke, koje na prvi pogled ne deluju udobno, ali ih ja obožavam. Uz sve to obavezno biram i efektne patike.

Pripadnik si čuvene generacije Z. Drugi vas opisuju kao mlade ljude koji ne pristaju na kompromise i vešto kombinuju udobnost i najnovije trendove. Da li se slažeš sa tim? Misliš li da tvoja generacija ima moć da iz korena promeni modnu scenu?

Istina, u potpunosti se slažem sa tim. Svako od nas je gospodar sopstvene modne scene i ima moć da je menja iz dana u dan. Smatram da danas niko ne može da kaže da nešto nije moda, jer je ona za nas postala subjektivna stvar. Ukoliko ja želim da nosim duks i šorts, u kombinaciji sa šarenim patikama i kaputom, ja ću to i uraditi. Naravno, bitno je da sve to izgleda lepo i da mi je dovoljno udobno, sve ostalo je nevažno. 

Sneaker kultura je veliki deo tog novog modnog talasa. Kako ti kombinuješ patike u svojim svakodnevnim stajlinzima, a kako kada ideš u provod? Ima li neke razlike?

Patike su po mom mišljenu jedan od najbitnijih odevnih komada i glavni “krivac” zbog kog sam zavoleo sportsku odeću. Danas je njihov izbor gotovo neograničen jer, u koju god sportsku prodavnicu da uđete, imate neverovatan izbor modela, i svako može pronaći bar jedan koji će mu se dopasti. 

Do nedavno sam birao samo najjednostavnije modele patika – jednobojne, a najčešće potpuno bele. Ipak, pre nekog vremena sam otkrio novi model Reebok patika, Zig Kinetica koji me je potpuno oduševio. Zig model nosim i u toku dana, ali i kada izađem uveče, ništa se tu bitno ne menja, jer se savršeno uklapa u sve kombinacije. Cipele nikada nisam voleo, tako da su mi patike sastavni deo svakog stajlinga. Ono što me je kod ovog modela posebno privuklo jeste neobičan cik-cak đon i neverovatna paleta boja.

Nenad Ulemek 3 post 1 e1576662843502 Nenad Ulemek, predstavnik generacije Z: Svako od nas je gospodar sopstvene modne scene

Povezanost muzičke i sneaker kulture je nešto o čemu se oduvek govorilo. Možeš li da povučeš paralelu između muzike u kojoj ti uživaš i patika koje trenutno nosiš? 

Možda je negde u početku, kada su određeni modeli patika nastajali, ova povezanost bila mnogo jača, ali zaista ne smatram da je to danas presudno. Evo uzmite mene, na primer: često nosim “brze” patike koje mnogi povezuju sa reperima, a meni je ipak najdraža mainstream pop muzika, nešto poput onoga što radi Tejlor Svift – ona mi je definitivno omiljena. Sledećeg juna idem u Berlin na njen koncert i ne mogu da dočekam!

Kojim se kriterijumima vodiš prilikom kupovine novih patika? Šta najviše utiče na tvoju odluku?

Prvenstveno je to boja, jer mi je najbitnije da patike mogu da kombinujem uz stvari koje inače volim da nosim svakog dana. Zato mi nove Reebok Zig Kinetica savršeno odgovaraju – besprekoran dizajn uklapa se u svaki stajling, a interesantne kombinacije boja svakom modelu daju neki novi život. Kupiš isti model u različitim bojama i šta će ti više (smeh). 

Nenad Ulemek 2 post 1 e1576662930471 Nenad Ulemek, predstavnik generacije Z: Svako od nas je gospodar sopstvene modne scene

Možeš li da predvidiš pravac u kom će se moda dalje razvijati? Da li će patike nastaviti da budu statusni simbol i u budućnosti?

Imam utisak da moja generacija sve više diktira globalne trendove, a patike su oduvek bile i biće jedna od bitnijih stavki u našem garderoberu, tako da nema šanse da one ikada izađu iz prvog plana. 

Što se samog dizajna patika tiče, pravac u kojem će se on razvijati potpuno je nepredvidiv, jer se svi brendovi konstantno trude da predstavljaju nove, inovativne modele ili redizajniraju stare. Zabavlja me čak i sama pomisao na ono što nas sledeće očekuje. 

Comments