#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Mogu da stojim satima ispred umetničkog dela pokušavajući da dokučim šta je tvorac hteo da kaže. I obično uspem, bar se nadam. Kada obilazim muzeje, izbegavam vodiče, jer želim sama da razgledam. Zabavnije je. Smatram da bi umetnost trebalo sami da doživimo, a ne da nam neko “ubacuje” u glavu mišljenja.

spring.jpg1  Neobična umetnost Natsko Seki

"Spring" iz najtraženije zbirke "Godišnja doba"

Neobična umetnost ne može da me iznenadi. Tako sam mislila dok pre četiri dana nisam otkrila Natsko Seki (Natsko Seki), japansku ilustratorku – isprva sam mislila da je ilustrator – rođenu u Tokiju, koja je, međutim, odrasla u Londonu. Njen dar nadahnjuje arhitektura, muzika, moda i drevne kulture. Svaki rad sa sobom nosi duh prošlosti kojim je Natsko nadahnuta u trenutku stvaranja.

Šta je čini posebnom? Natsko spaja ilustracije sa fotografijama i kolažima vedrih boja. To nije sve. Fotografije koje koristi pripadaju članovima njene porodice svih starosnih doba. Umetnica kaže da na ilustracije stavlja crno-bele slike sebe kao deteta – ali nikad ne otkriva koje dete na slici je ona – slike majčinih i očevih rođaka kao dece, slike baka i deka, prabaka i pradeka kao dece. Slobodno mogu da kažem da joj radovi zajedno predstavljaju ogromno porodično stablo. Time je Natsko nadahnula i oduševila umetnike širom sveta. Gledanje u jednu ilustraciju može da vam popravi raspoloženje. Meni jeste.

natsko7 Neobična umetnost Natsko Seki

"Mansion" je jedna od prvih ilustracija

Cene ilustracija odgovaraju utisku koji ostavljaju. U Britaniji se kreću od 120 do 500 funti. Za ekonomiju u kojoj živimo ovo je previše, složićete se, pa iz istog razloga pomenuta dela ne mogu da se kupe u Srbiji. No, tvrdim da umetnost nema cenu i ostaje mi da joj se svakodnevno divim.


Nevena Nedeljković je sanjar koji je zaljubljenik u muziku, jezike, umetnost i sve ostalo lepo na svetu.

Editors choice