Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Okej, kada je postalo kul biti nepismen? Od kada je znači “nači”, a duhovitost se procenjuje na osnovu stepena baratanja slengom i gutanja slova na pun stomak? Da li sam prespavala neku pravopisno-jezičku revoluciju razjarenih nepismenjaka sa sve kukama i motikama ili šta?

Znam da živimo u zemlji gde se sreća kažnjava i smisao za humor olako pripisuje svakome, ali sve ima svoje granice dobrog ukusa, a humor u službi genocidnog otrova nepismenosti nagriza i one najotpornije. Još ako se širi porama društvenih mreža, onda je konformistički oblikovan opak humor obavezna tačka dnevnog reda. Situacija je alarmantna i krajnje je vreme da Radoje Domanović ustane iz groba i napiše modernog “Vođu”. Onog sa sve laptopom u krilu i smislom za humor od koga se razboliš. To je naša savremena zvezda vodilja, ikona. U njega se kunemo, njegove misli citiramo, njegovu duhovitost svi slepo udišemo i izdišemo, poput bacila. A ako već budimo mrtve, ne bi bilo loše da dobijemo i Frojda (Sigmund Freud) nazad, bar na neko vreme. Čisto da vidi šta propušta.

beautybwphotographysexysmilewoman 6c19f97a8ba7847fba2023cfe68e776e h Nepismenost u službi duhovitih

Ali to je tako duhovito!

Kao da nam društvo već nije jednom nogom u provaliji, a mi ga guramo preko sigurnosne ograde i stvaramo generacije konformista, ne nudeći im nikakvu mogućnost izbora. Hranimo ih jeftinim humorom i izopačenim vrednostima. Ovih dana je kul biti nepismen, pa im nudimo i izuzetnu paletu vokabulara. Nije je teško savladati, posle par reči skapirate čitavu filozofiju. Zvocamo im nad glavama da su totalno “out” ako se ne prihvate opštevažećeg trenda i razmenjuju simbole osakaćenog jezika sa ostalim sledbenicima trenda “biti-nepismen-je-kul”.

I tako, devojke se udaju, momci se žene, trendovi se smenjuju, a usijane glave se teško hlade i ostaju svoje u svetu kažnjavanja različitosti i gušenja vrednosti i kvaliteta. Šta možemo, sami smo krivi.


Tamara Ognjanović, pronicljivi idealista u večnom sukobu sa razumom, jer njenim strastvenim duhom gospodare emocije. Zaljubljenik u muziku i ritam, prezire patetiku, fine muškarce i surove racionaliste. Nikada se neće odreći tri stvari u životu: svoje plave kose, ljubavi prema Britney Spears i najjačeg sedativa – serije “Prijatelji”.

Editors choice