Okej, kada je postalo kul biti nepismen? Od kada je znači “nači”, a duhovitost se procenjuje na osnovu stepena baratanja slengom i gutanja slova na pun stomak? Da li sam prespavala neku pravopisno-jezičku revoluciju razjarenih nepismenjaka sa sve kukama i motikama ili šta?

Znam da živimo u zemlji gde se sreća kažnjava i smisao za humor olako pripisuje svakome, ali sve ima svoje granice dobrog ukusa, a humor u službi genocidnog otrova nepismenosti nagriza i one najotpornije. Još ako se širi porama društvenih mreža, onda je konformistički oblikovan opak humor obavezna tačka dnevnog reda. Situacija je alarmantna i krajnje je vreme da Radoje Domanović ustane iz groba i napiše modernog “Vođu”. Onog sa sve laptopom u krilu i smislom za humor od koga se razboliš. To je naša savremena zvezda vodilja, ikona. U njega se kunemo, njegove misli citiramo, njegovu duhovitost svi slepo udišemo i izdišemo, poput bacila. A ako već budimo mrtve, ne bi bilo loše da dobijemo i Frojda (Sigmund Freud) nazad, bar na neko vreme. Čisto da vidi šta propušta.

beautybwphotographysexysmilewoman 6c19f97a8ba7847fba2023cfe68e776e h Nepismenost u službi duhovitih

Ali to je tako duhovito!

Kao da nam društvo već nije jednom nogom u provaliji, a mi ga guramo preko sigurnosne ograde i stvaramo generacije konformista, ne nudeći im nikakvu mogućnost izbora. Hranimo ih jeftinim humorom i izopačenim vrednostima. Ovih dana je kul biti nepismen, pa im nudimo i izuzetnu paletu vokabulara. Nije je teško savladati, posle par reči skapirate čitavu filozofiju. Zvocamo im nad glavama da su totalno “out” ako se ne prihvate opštevažećeg trenda i razmenjuju simbole osakaćenog jezika sa ostalim sledbenicima trenda “biti-nepismen-je-kul”.

I tako, devojke se udaju, momci se žene, trendovi se smenjuju, a usijane glave se teško hlade i ostaju svoje u svetu kažnjavanja različitosti i gušenja vrednosti i kvaliteta. Šta možemo, sami smo krivi.


Tamara Ognjanović, pronicljivi idealista u večnom sukobu sa razumom, jer njenim strastvenim duhom gospodare emocije. Zaljubljenik u muziku i ritam, prezire patetiku, fine muškarce i surove racionaliste. Nikada se neće odreći tri stvari u životu: svoje plave kose, ljubavi prema Britney Spears i najjačeg sedativa – serije “Prijatelji”.

Comments