Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Nepismenost u službi duhovitih

Nepismenost u službi duhovitih

Okej, kada je postalo kul biti nepismen? Od kada je znači “nači”, a duhovitost se procenjuje na osnovu stepena baratanja slengom i gutanja slova na pun stomak? Da li sam prespavala neku pravopisno-jezičku revoluciju razjarenih nepismenjaka sa sve kukama i motikama ili šta?

Znam da živimo u zemlji gde se sreća kažnjava i smisao za humor olako pripisuje svakome, ali sve ima svoje granice dobrog ukusa, a humor u službi genocidnog otrova nepismenosti nagriza i one najotpornije. Još ako se širi porama društvenih mreža, onda je konformistički oblikovan opak humor obavezna tačka dnevnog reda. Situacija je alarmantna i krajnje je vreme da Radoje Domanović ustane iz groba i napiše modernog “Vođu”. Onog sa sve laptopom u krilu i smislom za humor od koga se razboliš. To je naša savremena zvezda vodilja, ikona. U njega se kunemo, njegove misli citiramo, njegovu duhovitost svi slepo udišemo i izdišemo, poput bacila. A ako već budimo mrtve, ne bi bilo loše da dobijemo i Frojda (Sigmund Freud) nazad, bar na neko vreme. Čisto da vidi šta propušta.

beautybwphotographysexysmilewoman 6c19f97a8ba7847fba2023cfe68e776e h Nepismenost u službi duhovitih

Ali to je tako duhovito!

Kao da nam društvo već nije jednom nogom u provaliji, a mi ga guramo preko sigurnosne ograde i stvaramo generacije konformista, ne nudeći im nikakvu mogućnost izbora. Hranimo ih jeftinim humorom i izopačenim vrednostima. Ovih dana je kul biti nepismen, pa im nudimo i izuzetnu paletu vokabulara. Nije je teško savladati, posle par reči skapirate čitavu filozofiju. Zvocamo im nad glavama da su totalno “out” ako se ne prihvate opštevažećeg trenda i razmenjuju simbole osakaćenog jezika sa ostalim sledbenicima trenda “biti-nepismen-je-kul”.

I tako, devojke se udaju, momci se žene, trendovi se smenjuju, a usijane glave se teško hlade i ostaju svoje u svetu kažnjavanja različitosti i gušenja vrednosti i kvaliteta. Šta možemo, sami smo krivi.


Tamara Ognjanović, pronicljivi idealista u večnom sukobu sa razumom, jer njenim strastvenim duhom gospodare emocije. Zaljubljenik u muziku i ritam, prezire patetiku, fine muškarce i surove racionaliste. Nikada se neće odreći tri stvari u životu: svoje plave kose, ljubavi prema Britney Spears i najjačeg sedativa – serije “Prijatelji”.

Editors choice