Usredsređeni ste na čuvanje, negovanje i unapređivanje onoga što imate – radite sa onim što imate u sebi, živite od onog što uspevate da stvorite i ne bedačite se zbog stvari koje nemate. Iz ovakvog stava proizilazi velikodušnost i prihvatanje – nikoga ne osuđujete, nikome ne zavidite, ni sa kim se ne biste menjali. To je vaš život i vredan vam je takav kakav je, vaše životno zadovoljstvo ne zavisi od onog što imate ili nemate.

Zavist, osvetoljubivost, ljubomora – ova osećanja ste sigurno upoznali u nekoj meri, a možda su vas i mučila i opterećivala. Ali kad ste svesni sebe, zadovoljni svojim životom i gledate svoja posla, onda prestanete da se “kačite” za ta iscrpljujuća osećanja, jer ona zahtevaju da se suviše bavite drugima. Nemate vi ni energije, ni vremena, ni interesovanja za takve gluposti.

Umete da se zaustavite kad uhvatite sebe kako uključujete projektor u glavi i puštate film sa najgorim mogućim scenariom, ispisanim vašim najvećim strahovima i brigama. Ovo se češće dešava u zrelosti, jer zrele osobe imaju više odgovornosti i dužnosti, brinu se o drugima i stalno se suočavaju sa problemima. Trenuci bezbrižnosti su sve ređi, a briga teži da postane preplavljujuća. Ali zrela i stabilna osoba ume da prometi potencijalni “odlep” od realnosti i da kaže sebi “stop, dosta sa tim, besmisleno je brinuti unapred, ne želim da trošim svoju energiju na to”. Ako niste sigurni šta je realno, tražite pomoć prijatelja – onih u čije mišljenje i procenu imate poverenja – i u razgovoru sa njima obično uspevate da povratite ravnotežu.

Opraštanje – ovo je velika veština koja se uči i usavršava celog života. Kad počnete da opraštate drugima, rastete i razvijate. Kad počnete da opraštate sebi, produbljujete svoju mudrost i bogatstvo unutrašnjeg života.

Sve više volite i čuvate sebe. Ograđujete se od toksičnih osoba, izbegavate sadržaje koji vas opterećuju, ne izlažete se nepotrebno ničemu uznemirujućem, nastojite da se odmorite, da ostanete zdravi i bistre glave, opuštate se i uživate kad god vam se pruži prilika, a kad se prilike retko ukazaju, stvarate ih sami. Svesni ste da ste sami sebi najvažniji i da nikome niste važniji nego što ste sebi – i da je to sasvim u redu. Svako treba da voli sebe i brine o sebi, jer je tek tada u stanju da svoju ljubav i pažnju istinski posveti i drugima.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/kat_in_nyc

Brankica Milošević

Comments