Nelagodnost je ono što se dešava kad smo na ivici promene – nažalost, tu vrstu nelagodnosti smo skloni da pomešamo sa nezadovoljstvom i nesrećom i onda pokušavamo da od toga pobegnemo. Međutim, obično je potrebno malo negativnog naboja da se probijemo do novog razumevanja, da se oslobodimo ograničavajućih uverenja, da pronađemo motiv i napravimo stvarnu promenu. Nelagodnost je signal od velike pomoći, a ovo su neka nepoželjna osećanja koja vam ukazuju da ste ipak na pravom putu.

Ponovo proživljavate svoje borbe iz detinjstva. Otkrivate da se problemi sa kojima ste se borili kao dete ponovo pojavljuju u vašoj zreloj dobi i dok na površini to može izgledati kao da ih niste prevazišli, to zaista znači da postajete svesni zašto mislite i osećate na određen način i da to možete da promenite.

Osećate se izgubljeno i dezorijentisano, kao da ste izgubili smisao i pravac. Osećaj izgubljenosti je zapravo znak da postajete sve prisutniji u svom životu, da manje živite u narativima i idejama koje ste unapred zamislili, a više u sadašnjem trenutku.

Zamagljenost leve strane mozga – kada češće koristite desnu hemisferu (postajete intuitivniji, bavite se emocijama, stvarate) može vam izgledati kao da funkcije leve strane stvaraju nejasnoće. Stvari poput fokusiranja, organizacije, pamćenja manjih detalja, odjednom postaju teške.

Imate nasumične prilive iracionalnog besa ili tuge, koji se pojačavaju, sve dok više ne možete da ih ignorišete. Kada emocije buknu, to je obično zato što dolaze da budu prepoznate, a naš posao je da naučimo da prestanemo da se borimo sa njima i da im se opiremo, već da ih jednostavno budemo potpuno svesni. Posle toga dolazi onaj deo kada emocije prestaju da nas kontrolišu i počinjemo njima da upravljamo.

Dožviljavanje poremećaja rutine spavanja. Moraćete da spavate mnogo više, ili manje, budićete se usred noći, jer ne možete prestati da razmišljate o nečemu, osećaćete se puni energije posle malo sna, ili iscrpljeni posle dugog spavanja.

Dešavaju se stvari koje menjaju život – razvodite se, selite se, gubite posao, ostajete bez automobila. Kao da se ceo vaš svet razgrađuje. To je znak da je vreme da ga ponovo izgradite.

Imate intenzivnu potrebu da budete sami. Ne privlači vas ideja da idete na izlet sa prijateljima, ili uopšte da se družite, ljudi vas previše iscrpljuju. To znači da se ponovo „kalibrišete“.

Comments