Kao što verovatno nema žene koja nema malu crnu haljinu u nekom obliku, tako vrlo verovatno nema ni jednog ženskog cipelarnika bez barem jednog para crvenih cipela. I ne, ne pričamo isključivo o salonkama na visoku tanku štiklu, već o dubokim čizmama, baletankama, papučama, kratkim čizmama, sandalama, patikama i to u bilo kojoj nijansi crvene. Jer svaki model i svaka nijansa dodaje outfitu onaj specijalan “look at me” touch koji nam prija i volimo.

A crvene cipele zaista jesu broj jedan sinonim za takav efekat i s razlogom imaju dugu tradiciju i istoriju nošenja. Preko bajki, legandarnih pop kulturnih referenci kao što su Dorotine čuvene cipelice koje su je odvele u Oz (sa preko 2300 šljokica ručno prišivenih na crvenu svilu, za potrebe filma) do značajnih istorijskih ličnosti koje su ih nosile kao Luj XIV i papa Benedikt XV, crvene cipele su uvek predstavljale različitost, uzvišenost, dostajnstvenost, posebnost i isticale da se onaj koji ih nosi po nečemu razlikuje od ostalih.

Međutim, čudno je to sa komadima koji tako intenzivno privlače pažnju. Dok s jedne strane čeznemo da ponesemo neki komad koji će biti upečatljiv, i istaći nas u gomili, malo i strepimo od bilo kog fashion egzibicionizma. Bilo da su u pitanju crvene cipele, ili neki ekstravagantniji komad. Slično je kao i sa crvenim karminom ili plavom senkom. Dopada nam se na drugima, ali nismo sigurni kako bismo sami to iskombinovali, i “izneli”. Uz šta, u kojim prilikama, da li ostatak treba da bude miran, ili još razuzdaniji?

Kao i obično savet broj jedan je da sve može dokle god se ti osećaš prijatno u tome, i smatraš da predstavlja sve ono što jesi i iza čega u fashion smislu, stojiš. Međutim, ukoliko je to preširoko definisano postoje određene “formule” koje kako se čini odlično funkcionišu uz crvene cipele.

Comments