MG 8909 New AMC Fashion Store by Vladimir Paripović

Posle godinu dana pregovora sa čelnicima modne kuće AMC, došlo je do konkretnijih dogovora. Iako modna kuća AMC postoji više od decenije kako na našem, tako i na inostranom tržištu, i pored savršenih krojnih linija i sjajnih autorskih kolekcija dizajnerskog dvojca u AMC, prodajni prostori nisu pratili već postavljene standarde u kolekcijama i kroju.

pre i posle New AMC Fashion Store by Vladimir Paripović

Već smo u 2011.godini, te je opšteprihvaćeno da izgled butika, tj. prodajnog mesta jednog modnog brenda, predstavlja ličnu kartu samog brenda, tako da u liniji standarda, svi elementi bi trebalo da se međusobno prate: dizajn kolekcije – tehnički deo (izrada) – prodajno mesto. Vlasnici modnog brenda, kao i dizajnerski tim, ljudi okupljeni oko cele price, se “ne vide”, te je butik ono što ih predstavlja u javnosti, ram za autorske kolekcije, kao i alat kojim se brend pozicionira na tržištu. Taj vizuelni efekat je danas jako bitan.

Butik se nalazi u ulici Kralja Milana, jednoj od najprometnijih ulica Beograda. Dobar odabir lokacije na kom ce butik biti pozicioniran takođe igra veliku ulogu u predstavljanju brenda.

MG 89281 New AMC Fashion Store by Vladimir Paripović

Projektni zadatak koji mi je poveren, bio je da se mali prostor od 36m2, učini komfornijim i funkcionalnijim. Ovaj butik spada u kategoriju malih enterijera (small interiors), u vidu jednoprostorne organizacije. Takođe, uvek je veliki izazov raditi mali prostor, jer je potrebno više vremena posvetiti svakom centimetru prostora, kako bi adekvatno bili iskorišćeni, uvek vodeći računa o balansu između funkcije i estetike.

112 New AMC Fashion Store by Vladimir Paripović

Zatim, geometrija prostora je bila takođe inspirativna za osmišljavanje prostora. Dužina od 12m i širina od 3m, čine prostor uskim a dugačkim, gde je širina prostora prestavljala mali problem, kako u dimenziji “produženog” hodnika napraviti “nešto”.

MG 8921 New AMC Fashion Store by Vladimir Paripović

Osnovni koncept u redizajnu ovog butika se bazira na jednostavnosti, nekonvencionalnosti i komfornosti. Prostor je i dalje tretiran kao jedna celina, stvarajući jednu novu posebnu “kabinu”. Prostor je tretiran monohromatski, u crno i belo, sa sivim tonovima, stvarajući neutralnu podlogu za raznobojne autorske kolekcija modnog brenda AMC. Beli zidovi daju svežinu prostoru, svetli reflektujući pod sa linijama čine prostor jos izduženijim jer sa jedne strane, kvalitet prostora je u njegovoj dužini. Igra crnog i belog na plafonu, i ispuštanjem crnog dela plafona, dobio se jos jedan efekat izduženosti prostorije.

Rasveta

Visilice (viseća rasveta – mini lusteri) sa mlečno belim staklenim kapicama daju romantičan ton celom prostoru,a predstavljaju sekundarnu rasvetu, više na estetskom nivou nego na funksionalnom, i pozicionirane su tako, da se dubina prostora oseća već na prvi pogled sa ulice, kroz izlog. Broj od 11 komada postavljenih u jednu liniju, ističe pravac prostorije. Ogledalo postavljeno ispred prve visilice predstavlja efektan izraz i stvara efekat da visilice “prolaze” kroz zid. čime se njihov broj duplira.

MG 8911 New AMC Fashion Store by Vladimir Paripović

Detalji

U našem gradu postoji mnogo prostora koji su lepo osmišljeni i urađeni, ali je malo prostora koji “govore”. Taj element koji vas opčini, ili vas zadrži jeste detalj koji ga oplemenjuje i koji predstavlja “srce” prostora.

221 New AMC Fashion Store by Vladimir Paripović

Ovaj butik autentičnim čine autorski dizajnirane tapete i velike makaze od crnog sjajnog klirita. Veliki tapet se nalazi na glavnom najdužem zidu iza pulta i inspirisan je krojem ili šnitom (krojni list, podloga po kojoj se seče material, pre šivenja…), jer je AMC modna kuća, imaju dobre krojeve, modeli su tehnički dobro izvedeni, itd. Mali tapet se nalazi na uskom zidu pored pulta, a sa strane ulice, inspirisan skicama dizajnera koji radi u AMC. Makaze od klirita predstavljaju jedan specifičan, a suptilan element u prostoru, pravljene od crnog klirita, postavljene na pult, preko dela tapeta koji je zalepljen na pult, i predstavlja isečak iz krojne baze, a makaze su postavljanje tako da simuliraju pravac sečenja kroja.

Ovim novim i redizajniranim mini enterijerom započeta je nova era modnog brenda AMC. Postavljen je novi standard brenda, sa idejom da se uhvati u korak sa novim tendencijama i tržištem, a kako bi usaglasili relacije između dobrih kolekcija – kvalitetne izrade – osmišljen prostor. Klijentima je sada ponuđen jedan apsolutno svež i pročišćen prostor akcentovan senzibilitetom bredna AMC.

Od ideje do realizacije, bilo je potrebno samo četiri nedelje, po želji klijenta i postavljenog roka.

Vladimir Paripović za Wannabe Magazine: Misli kockasto: PA-RI, autorski nameštaj i Nina’s Fashion Stories: kada boje govore


Vladimir Paripović je ambiciozan, kreativan, komunikativan, nasmejan, sanja o Japanu i njegovoj kulturi, obožava Stivena Kinga, belu moku iz Starbucks-a. U sebi generiše večitu borbu između arhiktekture i mode.

Comments