Danas, Day sarađuje sa brendom Gucci za koji pravi limitiranu kolekciju svojih starih dizajna koji su na neki specifičan način unapređeni, a ova odeća će biti dostupna u Guccijevom butiku koji se nalazi u Harlemu, što se pokazalo uspešno tek sad, trideset i kusur godina kasnije. Day je u osamdesetim samo bio previše ispred svog vremena. Osim što sarađuju sa ovim dizajnerom, Gucci je pozvao repere poput Childish Gambina A$AP Rockyja da prisustvuju njihovim revijama. Ove nove dizajne su već nosili artisti kao što su rap band Migos, 2 Chainz, a kolekcija se pokazala i kao veoma uspešna kod mlađe publike, što ovu modnu saradnju čini i te kako plodonosnom.

Kako tvrdi Bain & Company, hip-hop je ekstremno moćno oružje da se moda približi generacijama Y i Z, a očekuje se da će prodaja skočiti za fantastičnih 45% do kraja 2025. godine.

Hip-hop umetnici su na neki specifičan način i vid medija pa tako prenose određenu priču kroz svoju muziku. Istovremeno su i najuticajniji žanr u muzičkoj industriji. Sa druge strane, moda pruža mnogo više pažnje svojim korisnicima, čak više nego ikad. Stari način promovisanja i prodaje odeće je davno isčezao, a ideja je da se nove generacije kroz ovaj vid industrije zabave dodatno privuku kako bi se pospešila prodaja.

Reperi poput Kanye Westa opet imaju potpuno drugačiji pogled na celu situaciju, jer je on lično mnogo otvorenijeg uma za razliku od mnogih. Najveća snaga zvezda kao što je Kanye je zapravo što one razumeju svoju publiku, a kroz muziku komuniciraju sa njima. Tako privlače novu mladu publiku, a to pokreće automatski i modnu industriju, koja takođe razume svoju publiku i zato ostvaruje uspeh – baš kao i rap zvezde.

Stanje uma milenijalaca utiče mnogo na društvo danas. To brzo menja tokove u svakoj industriji, što je ipak teško ispratiti u svakom trenutku. Od tinejdžera koji lude za novom kolekcijom SUPREME proizvoda, preko tradicionalnih dizajnera koji su uvek popularni među svim generacijama.

Dizajner Alexander Wang je u mnogo intervjua naglasio da je jedna od njegovih najvećih inspiracija baš hip-hop muzika, a njegove sportske kolekcije često nose Travis Scott, A$AP Ferg Vic Mensa, koji se iznova oduševljavaju njegovim novim dizajnima.

Ljubav između dizajnera i repera je obostrana, stoga su mnogo puta reperi tretirali modne kuće kao statusni simbol, naročito u tekstovima svojih pesama. Stoga, Migos ima pesmu Versace, Lil Pump hit Gucci Gang, a naravno da je svima dobro poznata numera Tom Ford koju je snimio Jay-ZKako njihov uticaj na publiku raste kroz ovakvu muziku, lični stil svakog artista ekvivalentno raste.

U hitu iz Fashion Killa iz 2013. godine, numeri koju je snimio A$AP Rocky, on odaje i počast manje poznatim dizajnerima kao što su Ann Demeulemeester Visvim, pored već dobro poznate Prade Dolce & Gabanne. Moda je prisutna čak i kada su dizajneri sa drugih kontinenata, jer dobra moda uvek nađe svoj put do korisnika.

Dizajneri su uvek bili inspirisani prvenstveno muzikom, pa tek onda drugim oblicima umetnosti, kao i kulturološkim promenama koje se dešavaju na svetskom nivou. Ovakav vid inspiracije reperi često koriste tako što ostvaruju saradnje sa već dobro poznatim modnim kućama kako bi izgradili svoj brend. Onog momenta kada neki reper postane popularan u modnoj industriji, to onda jednostavno mora da se odrazi na ostatak njegove karijere, što mu donosi velik uspeh. To se najbolje ostvaruje kroz saradnje između dizajnera i muzičara, a to je obično na nekim capsule kolekcijama.

Ovo je potpuno nova realnost za sve nas. Reperi će biti uticajni i dalje, a saradnja sa bilo kojim modnim brendom u budućnosti može samo da donese obostrani uspeh, jer oni međusobno upotpunjuju jedni druge i zajedno stvaraju potpuno nove, revolucionarne stvari. Samim tim što stvaraju ovaj vid umetnosti, oni privlače novu publiku, što poboljšava njihovu prodaju, i u modnom i u muzičkom svetu.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/ourlifestylechoices

Jovan


    
Comments