Američka pevačica, koja se proslavila ekscentričnim stilom, kako oblačenja tako i rimovanja, Niki Minaž (Nicki Minaj), izjavila je da se veoma protivi tome da deca slušaju i usvajaju psovke koje su prisutne u njenim pesmama. Stoga, smatra pevačica, njima bi trebalo da budu dostupne samo “čiste” verzije pesama, u kojima takvih sadržaja nema.

slika 133 Nicki Minaj: Samo čisti stihovi za decu

Iako se njene pesme bave odraslim sadržajima, Niki ima jednu od najmlađih publika na svetu

Niki je, s druge strane, izrazila negodovanje prema osudama koje su joj upućene upravo zbog eksplicitnih stihova. Kako ona tvrdi, takve kritike se ne upućuju nikad muškim izvođačima i takva podeljenost odraz je seksizma koji i dalje postoji u muzičkoj industriji.

Iako je neosporno da postoje dupli standardi u svetu slavnih kad je u pitanju pol, izgleda da u ovom slučaju nije stvar tako jednostavna: setimo se samo ogromnih protesta javnosti u Americi protiv pesama Eminema (Eminem) ili, na primer, Merilina Mensona (Marilyn Manson). Takođe je nejasno kako bi se, s obzirom na dostupnost i raširenost medijskih sadržaja, sprovela pomenuta kontrola nad onim što mlađa publika sluša. I, naravno, da li je ta kontrola uopšte neophodna.


Tamara Popović voli lepršavu poeziju koliko i strogu nauku, sjaj umetnosti koliko i čari svakidašnjice. Uvek na pola puta između konkretnog i apstraktnog, ne podnosi ekstremizam ni isključivost u bilo kom smislu. Uvek ima nešto da doda, što ume mnogima da oteža život, između ostalog i njoj samoj.

Comments