Skrivena kamera kojoj nije cilj da u nekoj apsurdnoj situaciji žrtva ispadne glupa i smešna, već da u nekoj realnoj situaciji pokaže kako ljudi spontano reaguju kad misle da niko ih ne gleda i ne prosuđuje njihovo ponašanje. Ovaj eksperiment istakao je primitivnu suštinu muško ženskih odnosa, stavljajući u socijalni kontekst momenat kad nepoznata žena slaba i zbunjena traži pomoć od muškarca, zato što je pijana.

Mlada i lepa žena, izazovno odevena, pijana na ulici usred bela dana, poteže iz flaše u papirnoj kesi i pita prolaznike da joj pomognu da pronađe autobusko stajalište. Pogledajte!

Muškarci reaguju neviđeno hitro. Poput mužjaka oko ženke u teranju. Pijana žena je lak plen i ko je lud da propusti priliku?
Da li oni tako reaguju jer je iz njihove perspektive svaka žena laka u odgovarajućoj situaciji, a nema bolje prilike, nego kad je pijana? I još nisu ni morali da joj plate piće. Da li je moguće da ni jedan od ovih mladih i zgodnih frajera, sa kojima bi otišla u krevet i sasvim trezna žena posle malo udvaranja, ne pomišlja da strašno rizikuje?

Možda je neka ludača, možda ima sidu ili ko zna kakvu dijagnozu? Ako ne radi strah, ima li uopšte mesta pitanju kako je moguće da ne proradi saosećanje? Možda je žena pijana i ponaša se izazovno jer ima probleme sa kojima ne može da se suoči, možda zaista ne traži avanturu, nego autobusko stajalište, a možda joj samo treba muška pažnja i zaštita dok se ne otrezni i dok ne bude u stanju da se postara za sebe?

Pa, izgleda da je jedan od onih tipova stvarno imao tu ideju i nije nastupio kao izgladneli tigar, iako je takođe reagovao priskočivši bez imalo ustručavanja.

pijana na ulici Nije teško biti plen: Pijana žena   laka žena

Mislim da žena, pijana ili trezna, može da bude sasvim zadovoljna tim procentom. Jedan od petorice neće te tretirati kao kurvu, samo zato što se tako ponašaš. Opet, ostaje da visi u vazduhu pitanje, da li žena u bilo kojoj situaciji ima prava da pijana smara narod okolo, a da joj kurvanje nije ni na kraj pameti i da očekuje da joj neko pomogne da se snađe. Jer što bi se pijana žena teturala okolo i prilazila muškarcima ako nije kurva i ako ne očekuje da će završiti u nečijem krevetu?Valjda normalna žena nema prava na takve ispade. Ah, a sada se nameće još jedno pitanje, koje će kao čista retorika, ostati da visi u vazduhu.

Kako to da je pijani muškarac koji tetura okolo i smara narod – sitacija kojoj smo sigurno nekad negde prisustvovali – mnogo manje u opasnosti da ga neko odvede negde gde on ne želi da bude, a gotovo je sto posto sigurno da ga niko neće strpati u krevet i iskoristiti njegovo dezorijentisano stanje i raspoloženje.

Još socijalnih eksperimenata, molim! Pokreću veoma zanimljiva pitanja. A možda čak i preispitivanja.

Pročitajte još:

 Eksperiment humanosti: Šta biste uradili u ovoj situaciji?

Aleksina Đorđević

Comments