Imam prijatelja koji se čvrsto drži sledećeg pravila:

“Sitnice i dela pokazuju koliko je nekome stalo do tebe, nikada reči.”

Što sam starija i imam više iskustva uviđam da je u pravu. Neko može da vas kupi rečima, a onda nakon nekog vremena i da vas proda. Istim tim rečima.

Desilo mi se skoro da sam upoznala osobu koja je za svakoga imala neku lepu reč, barem tokog prvog susreta. Pažljivije sam je posmatrala sa strane i uočila da ona sve to smišljeno radi.

Nakon nekoliko čaša vina i po koje ispovesti, priznala mi je da posao kojim se bavi zahteva od nje da sa svima bude ljubazna, ali da je to jedan od najmučnijih delova. Ona voli što u svakome može da nađe dobre osobine, ali isto tako je i zamara što mora rečima da ih iskaže, da bi ljudi sa kojima posluje bili zadovoljni.

slika129 Nije važno šta kažete, važno je šta radite

Dela, ne reči?

Zašto nam reči toliko znače?

Možemo mi do juče da tvrdimo svi ovako kolektivno da nam reči zaista ništa ne znače, ali ne postoji osoba na ovoj planeti koja ne voli da čuje kompliment ili izjavu ljubavi, barem jednom u neko vreme. Naravno, ni u čemu ne treba preterivati, ali obratite pažnju da s vremena na vreme uputite kompliment poslovnom saradniku ili iskreno izjavite bliskoj osobi šta osećate.

Zašto?

To što nam je draga osoba rekla ostaće nam duboko urezano u sećanju. I kad smo ljuti na nekoga, češće je to iz razloga šta je neko nešto rekao. Naravno, dela idu u pratnji sa tim.

Reči su moćno oružje. Mogu da vas nasmeju, rasplaču, razbesne, daju vam mir ili nespokoj.

Zaposliće vas, načiniti od vas omiljenog ili omraženog. I zato pažljivo.

Ipak je važno i šta kažete, ali još više potvrda vaših reči, odnosno – dela.

Koliko su korisne, toliko mogu i opasne biti. Setite se samo koliko puta ste zbog ljutnje ili nervoze rekli ono što ne mislite. U takvim situacijama dela zaista mogu da isprave mnogo toga.

slika233 Nije važno šta kažete, važno je šta radite

Mnogi koriste reči kao paravan za dela

Ako vas neko iskreno ceni i/ili voli uskladiće izrečeno sa učinjenim. To nikad nemojte da ostavljate po strani u mislima. Ma koliko kod zaljubljeni bili.

Nečije delanje će vam objasniti sve one reči koje su prećutali. Stoga, vodite računa, jer ono što vam se ne kaže, nekad ume da bude dragocenije.

Pustite reči da budu izgovorene, nekada zaista umeju da vam poprave dan, a ljubav, prijateljstvo tražite u delima.


Marina Marinković  je previše puta menjala svoj potpis. Stoga, zaključuje da voli promene u životu, muziku i pisanje. Na fakultetu je otkrila je da ima zlu polusestru, koju (za sada) mnogo voli. Planira da se bavi novinarstvom kad poraste, to se nikad ne menja.

Comments