Severnjaci umeju da se opuste i uživaju. Možda im standard to omogućava, možda potreba da sačuvaju energiju, jer im je potrebna da se ugreju, a možda i jedno i drugo. U svakom slučaju, oni imaju simpatične, neprevodive pojmove, koji opisuju neke njihove veštine uživanja i izbegavanja suvišnog napora i neproduktivno ponašanje.

Niksen

Holandska veština, odnosno životni trend koji se sastoji u tome da se ne radi ništa. Ili barem da se ne radi ništa produktivno i korisno. Drugim rečima, niksen je veština gubljenja vremena, u kojoj se osoba koja gubi vreme oseća prijatno i opušteno zbog toga, umesto da bude pod stresom, jer ne radi ništa korisno. Na taj način, Holanđani se povezuju sa osećanjem lakoće življenja, sa prirodom i svojom potrebom da se rasterete od svega.

Sagstua

Grenlandska veština preskakanja vežbanja. Najviše dolazi do izražaja kada sa zadovoljstvom ne odete u teretanu i ne iskoristite termine koje ste uplatili, a nešto manje satisfakcije donosi ako ste rešili da vežbate svakodnevno i odredili vreme za to, a onda, umesto toga, naprosto legnete i gledate TV. Taj osećaj da ste platili i da sa svojim novcem (i vremenom) možete činiti šta hoćete, daje poseban filing, prosto osećaj kontrole nad svojim životom.

Morbilanga

Islandska veština donošenja novogodišnjih odluka za koje znate da ih se nećete pridržavati. Zašto vam je potrebna ova veština? Da biste se rešili osećanja krivice zbog svih onih odluka koje svake godine donosite i usrdno verujete da ćete ih se pridržavati, a ipak to ne činite. Recite sebi morbilanga, ili još bolje, zapišite tu reč u nekoj lepoj svesci i onda unesite redom (sa osvetničkim žarom) sve ono čime kinjite sebe, a dobro znate da se uzalud kinjite. Napišite smršaću deset kilograma, zaradiću milion evra, kupiću lambordžini, plaćaću mladog ljubavnika, iznajmiću vikendicu na Tahitiju, otići ću sama na odmor i ostaću mesec dana i nikome se neću javljati. Isključivaću mobilni telefon vikendom, visiću na internetu manje od dva sata dnevno, reći ću svima koji me nerviraju da se nose u tri lepe…

Veoma oslobađajuće!

Comments